Alzheimer Nederland in uw regio: Westelijk Utrecht

De Afdeling Westelijk Utrecht organiseert verschillende activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten en wijst de weg naar hulp in uw omgeving.

De afdeling is actief in Gemeente De Ronde Venen, de plaatsen Abcoude en Vinkeveen, Gemeente Stichtse Vecht, de plaatsen Breukelen en Maarssen en in de Gemeenten Woerden, Montfoort en Oudewater. 

Wereld Alzheimer Dag 2018

Wereld Alzheimer Dag, 21 september j.l., waarop wereldwijd aandacht gevraagd werd voor dementie, was een groot succes in de Alzheimer cafés in Maarssen en Vinkeveen. 

Beide cafés hadden een speciaal programma georganiseerd. 
Het thema van dit jaar was: Muziek is de poort naar herinnering.

Zie hieronder een kort verslag van beide avonden. 

 

Wereld Alzheimer Dag was een groot succes in het Alzheimer Café van Maarssen door het optreden van Guus Bok!

Op dinsdag 18 september hebben wij bij Alzheimer Café Maarssen stilgestaan bij Wereld Alzheimer Dag. Het thema was dit jaar muzikale ontmoetingen. Daarom hadden wij Guus Bok uitgenodigd om voor ons en samen met ons te zingen onder begeleiding van Barend Lippens. Guus heeft met zijn gevoelvolle stem en spontaniteit onze bezoekers een fantastische en vrolijke avond bezorgd. Samen hebben we heerlijk meegezongen met bekende (oud) Nederlandse liedjes, zoals Roosje, mijn roosje, Langs de Amsterdamse grachten.
Verder zong hij het lied ‘Hou je nog van mij’. Een lied dat over Alzheimer gaat. De bezoekers voelden de betrokkenheid van Guus in de spontane gesprekjes die hij met hen had en dat werd zeer gewaardeerd. Al met al een mooie avond waar iedereen met een glimlach naar huis ging.

Wereld Alzheimer Dag in Vinkeveen, met speciale aandacht voor “Muziek is de poort naar de herinnering”

Om 18.00 uur al op weg naar de locatie Zuiderhof in Vinkeveen waar het Alzheimer café wordt gehouden om Marien van den Berg met zijn cabaret/muziekgroep “Het draait om mensen niet waar?”, te ontvangen. Dat was al niet meer nodig want de heren waren al bijna klaar met hun  muziekinstrumenten en versterking uit te stallen.
Na de gezellige heren van koffie te hebben voorzien, met de andere gastdames de zaal in orde gemaakt. De muziekgroep ging om 19.00 uur, tijdens de inloop, alvast muziek spelen.

Maar…….… om 19.15 uur was er nog maar één gast. We kregen allemaal een beetje de bibbers; het zal toch niet zo blijven!!! In de krant had gestaan “Cabaretgroep treedt op in het Alzheimer café”. We weten uit ervaring dat de bezoekers meestal komen voor een inhoudelijk thema.

Gelukkig kwamen tot 19.30 uur een groot aantal gasten binnen en wij waren helemaal blij.
Zelfs RTV De Ronde Venen kwam een opname maken voor hun TV nieuwsuitzending.

Na het welkomstwoord van de coördinator van het Alzheimer café, die vertelde aan de gasten hoe ze zich kan voelen bij een herinnering aan muziek van vroeger, ging de muziek spelen en toen zat de gezelligheid er direct in.

Er werd door de groep liedjes gezongen van bekende zangers en Marien van den Berg had daar eigen woorden op gemaakt met betrekking tot dementie.
Deze hele voorstelling droeg hij op aan zijn moeder en door de liedjes met zijn eigen woorden liepen we alle fasen van dementie door, wat echt een lach en een traan opleverde bij de gasten.
Aan het slot, om het toch een beetje vrolijk af te sluiten, werd door één van de heren de gasten uitgenodigd om samen met hem een polonaise te lopen.

Bij de uitgang kreeg iedere bezoeker een zakje bloemzaadjes (van Alzheimer Nederland) aangeboden met een gedichtje er aan vastgemaakt om de avond niet direct te vergeten.

We kijken terug op een bijzonder Alzheimer café avond en bedanken het Bestuur van Alzheimer Nederland, afdeling Westelijk Utrecht die het mogelijk heeft gemaakt om via een apart budget Wereld Alzheimer Dag in Vinkeveen goed op de kaart te kunnen zetten.


Hieronder vind je het gedicht.

Reis met mij mee in het verleden
want in mijn gedachten is er geen heden

Mijn fotoboek gaat langzaam terug
en dat gaat soms best wel 
vlug

Leef met mij mee in het gevoel,
dat is voor mij een doel

Zonder schaamte wil ik samen met jou,
zonder verdriet en rouw


Met een lach en een traan wil ik zichtbaar samen met jou

 

 

 

Vrijwilliger worden?

Met jouw hulp maak je het verschil voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

 

 

Meer weten over ons werk ?

Agenda

Er zijn 5 activiteiten in uw regio
Alzheimer Café Stichtse Vecht - Maarssen
Alzheimer café De Ronde Venen - Vinkeveen
Alzheimer Café Stichtse Vecht - Maarssen
Alzheimer café De Ronde Venen - Vinkeveen
Alzheimer café De Ronde Venen - Vinkeveen