Wereld Alzheimer Dag 21 september 2017

Wereld Alzheimer Dag: viering 20 jaar Alzheimer Cafés

Zaanstad  -  Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan de sterk groeiende groep mensen met dementie. Alzheimer Nederland viert op deze dag de 20-jarige verjaardag van het Alzheimer Café. Afdeling Zaanstreek/Waterland organiseert op 9 én 16 september 2017 twee maal een Grand Alzheimer Café. Eén in Zaandam (9 september) én één in Purmerend (16 september). Kijk op onze afdelingspagina onder “Activiteiten” voor de details. Daarnaast geven twaalf musea in Nederland speciale rondleidingen voor mensen met dementie en hun naasten.

20 jaar Alzheimer Café

In de Alzheimer Cafés en Alzheimer Trefpunten komen mensen met dementie, hun naasten en mantelzorgers op een informele manier samen. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten worden uiteenlopende onderwerpen besproken: van rechtsbescherming en veranderende relaties tot vrijheid en veiligheid bij mensen met dementie. ‘In het Alzheimer Café vinden mensen steun die ze nodig hebben. Dat geldt voor de dame die naar de bijeenkomsten blijft komen, ondanks het overlijden van haar man. Maar ook het echtpaar dat voor de eerste keer over de drempel stapt op zoek naar begrip en advies, kan terecht in het Alzheimer Café’, aldus Marco Blom, interim directeur Alzheimer Nederland.

In afdeling Zaanstreek/Waterland zijn twee Alzheimer Cafés, te weten Zaandam én Purmerend. Kijk voor meer informatie op www.alzheimer-nederland.nl/wereld-alzheimer-dag-2017.

Gratis rondleidingen in twaalf musea

Om de verjaardag van het Alzheimer Café feestelijk te vieren organiseren twaalf musea in het hele land rondleidingen voor mensen met dementie en hun naasten volgens de methodiek van ‘Onvergetelijk’: de deelnemers bekijken een aantal kunstwerken waarover zij met elkaar in gesprek gaan. Kijken naar kunst biedt hen de mogelijkheid zich te uiten en een dialoog aan te gaan. Kennis van kunst is daarvoor geen vereiste. Tijdens de rondleiding staat genieten van kunst centraal.

 

In onze regio geeft Stedelijk museum, Amsterdam op woensdag 20 september 2017 rondleidingen volgens de methodiek ‘Onvergetelijk’. Ga naar http://www.stedelijk.nl/educatie/volwassenen/onvergetelijk-stedelijk om u aan te melden.

 

Noot voor de lezer: voor vragen omtrent dit persbericht kunt u contact opnemen met Kees Hoogvorst via zaanstreek-waterland@alzheimer-nederland.nl

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door