Claudia (41) gaat wonen in eerste Zeeuwse groepswoning voor jonge mensen met dementie

TERNEUZEN - Ze is slechts 41 en dementerend. Thuis wonen gaat al jaren niet meer. Claudia Oskam uit Breskens opende zaterdag de eerste Zeeuwse  groepswoningen voor jonge mensen met dementie in Terneuzen. Het wordt haar nieuwe thuis.

PZC, Sheila van Doorsselaer 11-01-20

Dementie is geen aandoening die alleen hoogbejaarden treft. Ook mensen jonger, véél jonger zelfs, vanaf veertig jaar kunnen er mee te maken krijgen. Zeeland telt naar schatting ruim honderd jonge mensen met dementie. Hun conditie is soms zodanig dat ze niet meer thuis kunnen wonen. Hen tussen de (hoog)bejaarde dementerenden laten wonen, is niet de beste oplossing en daarom realiseerde Zorginstelling SVRZ twee groepswoningen voor jonge mensen met dementie bij verpleeghuis Ter Schorre in Terneuzen. Claudia Oskam wordt één van de eerste bewoners en knipte zaterdag het lint.

Ontzettend spannend

Claudia komt uit Breskens, maar woont alweer een paar jaar in Ter Schorre. Vanuit haar rolstoel, geduwd door echtgenoot Anne Jan, laat ze weten de aankomende verhuizing ,,ontzettend spannend” te vinden. Samen met nog zeven jong dementerenden zal ze als eerste de ruime, in pasteltinten uitgevoerde groepswoningen betrekken. Er is ruimte voor zes bewoners (tot 67 jaar) per groepswoning. Ze hebben ieder een eigen kamer met sanitair, er is een gezamenlijke woonkamer, aparte tv-kamer en een aparte kamer met een koppelbed, zodat de partner ook kan komen logeren en ze samen kunnen slapen. Vijftien (persoonlijke) verzorgers waken over de bewoners. 

Missen

Hoewel hij Claudia thuis moet missen, vindt Anne Jan de groepswoningen een prachtig initiatief. ,,Zorg die bij haar past. Ik zal geregeld blijven logeren.” Claudia grijpt de arm van haar man: ,,Ja!”

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door