De Jochies prikkelen tot praten over Alzheimer

ZIERIKZEE - De titel is veelzeggend: de omgeving begrijpt vaak niet waar je als dementerende mee te maken krijgt. Evenmin ontbreekt dikwijls begrip voor de worsteling van de partner van zo’n patiënt. De Jochies spelen in enkele korte scènes tot welke pijnlijke, maar soms ook komische situaties dat kan leiden. 

Met de voorstelling ‘Onbegrepen’ snijden Rob Vaillant en Gijs van der Sluis als duo De Jochies pijnpunten rond Alzheimer aan. Het publiek blijkt enthousiast bij de première zaterdag 1 december 2018 in Theater ‘De Verdieping’ in Zierikzee.

Een thema-voorstelling over dementie klinkt loodzwaar. De Jochies stellen de zaken ook zeker niet mooier voor dan ze zijn, maar ‘Onbegrepen’ weet ook met regelmaat een lach op te wekken en biedt beslist enige troost. Vaillant en Van der Sluis zijn beiden ‘mannen uit de zorg’ en gelden als ervaringsdeskundigen. Daarnaast vonden zij elkaar jaren geleden al in hun voorliefde voor muziek en kleinkunst als hobby.

In deze themavoorstelling is theater vooral het middel om te prikkelen over zaken als Alzheimer en dementie na te denken en te praten. Daarbij is het niet echt van belang dat een noot niet altijd zuiver wordt gezongen of een sketch nog wel wat scherper gespeeld zou kunnen worden. Daar staan veel meer pluspunten tegenover, zoals het spelplezier van De Jochies, de vaak lekker bekkende teksten en de intensiteit waarmee ze de onderwerpen op het publiek willen overbrengen. Zo maken de toeschouwers kennis met twee vrienden in de kroeg, van wie de ene steeds vaker naar het juiste woord moet zoeken, maar ook met de ‘casemanager’ die komt informeren hoe het gaat met dat Rotterdamse echtpaar en die wil weten of ze elke dag nog gezond eten. Lollig en ontroerend tegelijk is de dialoog tussen twee oudjes in een tehuis die vertrouwelijk hun behoefte aan seksualiteit (of vooral: intimiteit) bespreken. De spelscènes worden steeds afgewisseld met liedjes, gezongen in bestaande versies, zoals ‘Stil in mij’, ‘Mag ik dan bij jou’ en ‘Voor Haar’, maar ook met een eigen tekstbewerking zoals in ‘Vluchten kan niet meer’ en ‘Flink zijn’. Dat laatste lied biedt een hoogtepunt van de voorstelling.

Het is confronte­rend, maar het is goed om discussie over Alzheimer op gang te brengen

Aan Alzheimer valt voor velen niet te ontkomen, maar volgens De Jochies is er preventief wel iets te doen: ‘Blijf bewegen’ en ‘onderhoud een sociaal netwerk’, luidt hun advies. Zelf dragen ze daaraan bij door de toeschouwers zingend en bewegend te laten participeren in het lied ‘De Wandelclub’. Bovendien bracht deze première op initiatief van het Alzheimer Café Schouwen-Duiveland veel betrokken ouderen en zorg-medewerkers bijeen in Theater De Verdieping. Een bijeenkomst die werd gesteund met een gift van Rotary Zierikzee. ,,Het is soms confronterend, maar het is goed om discussie over Alzheimer op gang te brengen. Jullie moeten dit voor meerdere zorgorganisaties, maar ook voor familieleden van dementerenden en zeker ook voor jongeren gaan opvoeren’’, luidden de adviezen die De Jochies vanuit het publiek tijdens het nagesprek kregen. Vaillant en Van der Sluis beogen inderdaad een tour te maken met ‘Onbegrepen’ langs zorgcentra en ziekenhuizen en te gaan optreden voor professionele begeleiders en studenten van welzijn- en zorgopleidingen.

Bron: www.pzc.nl. Foto is van Dirk Jan Gjeltema

Voor meer informatie over het stuk of om de voorstelling te laten opvoeren, kunt u contact opnemen met Rob Vaillant via rvaillant@zorgboerderij-bouwlust.nl

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door