Een dementievriendelijke omgeving maakt het verschil

Op de foto wordt de Eerste Hulp bij Dementie-koffer overhandigd aan de mensen van de plaatselijke bibliotheek
De Eerste Hulp bij Dementie-koffer wordt overhandigd aan de mensen van de plaatselijke bibliotheek

Dementie is wereldwijd een groeiend probleem. Zo ook in Nederland. Onze gemeente Sluis is meer vergrijsd dan het landelijk gemiddelde. Volgens cijfers van Alzheimer Nederland wonen er in Sluis op dit moment ongeveer 590 mensen met dementie, op een inwonersaantal van iets minder dan 24.000. Een groot aantal van hen woont thuis en wordt vaak omringd door mantelzorgers, vrienden en buren. Dementie heeft een grote impact op het leven van hen die van dichtbij met deze ziekte te maken hebben. In Nederland is landelijk steeds meer aandacht voor de ziekte. Door de forse stijging van het aantal mensen met dementie heeft de ziekte immers ook een grote impact op de gehele samenleving.

BURGERINITIATIEF

Stichting DementieVriendelijk Sluis is een burgerinitiatief voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Deze stichting is vorig jaar opgericht door drie personen met ervaring in de ouderenzorg: Linda van de Velde, Astrid Henkelmans en Karien De Vriese. Zij vormen ook het bestuur van de stichting die is opgezet vanuit maatschappelijke ontwikkelingen, landelijke aandacht en eigen ervaring met dementie.

“Vanaf april verwelkomen wij u graag bij JOTA, huis voor ontmoeting en inspiratie, Raadhuisplein 4 in Oostburg. Tijdens de wekelijkse ontmoetingsmomenten, elke woensdag en vrijdag tussen 10 u en 12 u, is er een vrijwilliger aanwezig met professionele ervaring op het gebied van omgaan met mensen met dementie en met mantelzorgers. Alle geïnteresseerden kunnen boeken, tijdschriften en activiteitenmateriaal met betrekking tot dementie bij ons lenen. We hebben tijd voor een ontmoetingsmoment voor wie even op adem wil komen, zorgen of vragen wil delen of behoefte heeft aan een luisterend oor. We kunnen ondersteunen bij het verkrijgen van overzicht en inzicht in de bestaande voorzieningen van wonen, welzijn en zorg in de gemeente Sluis”, aldus de bestuursleden, die naarstig op zoek zijn naar vrijwilligers. De eerste aanmeldingen zijn binnen. Er zijn ‘eerste hulp bij ‘dementie-koffers’ ter beschikking voor uitleen. Deze bevatten boeken, brochures, films rondom het thema dementie. Deze informatie kan helpen bij het vinden van antwoorden op vragen die opkomen in de eerste tijd na de diagnose. Al deze informatie is beschikbaar voor mensen met dementie, mantelzorgers, professionals en studenten. Maar ook mensen die zijdelinks te maken hebben met mensen met dementie kunnen zeker terecht om de boeken te lenen of informatie op te vragen.

De maandelijkse mantelzorgbijeenkomsten bieden de kans tot ontmoeting in ruimere kring. Er is ruimte voor het delen van ieders verhaal en na de pauze komt er een thema aan bod in overleg met de deelnemers. De persoon voor wie je mantelzorger bent is ook van harte welkom voor een afzonderlijk ontmoetingsmoment. “Voor deze gratis toegankelijke bijeenkomsten vragen we om u van tevoren aan te melden via onderstaande contactgegevens. Maar als iemand op het laatste moment besluit toch te komen, dan is die zeker welkom, ook zonder aanmelding.

Onder de vlag van Alzheimer Nederland en in samenwerking met Porthos Sluis, Aan-Z Terneuzen en Hulst voor Elkaar organiseren we een 4-tal keer per jaar een Alzheimercafé in de gemeente Sluis. Er is een gastspreker rond een bepaald relevant thema; na de pauze is er ruimte voor vragen stellen en gesprek. Vanuit Samendementievriendelijk verzorgen we trainingen ‘Goed omgaan met dementie’ voor commerciële en niet-commerciële organisaties, vrijwilligers en alle geïnteresseerden uit onze gemeente”. Na het volgen van de training ontvangt men het certificaat ‘dementievriendelijk’. Op dit moment zijn er al trainingen geweest in Cadzand en in Aardenburg. Op 5 april mocht de Stadsraad Aardenburg het certificaat ‘Dementievriendelijk’ in ontvangst nemen en ook KAPPERSSALON VAN DE VEIRE en de eenmanszaken GROEN en STREEKSHOP DE PAARDENSTAL laten via een sticker bij de voordeur zien dat hun bedrijf aan de voorwaarden voldoet. Het begin van de dementievriendelijke beweging in de gemeente Sluis is duidelijk aanwezig !

Info: DementieVriendelijkSluis@gmail.com

Bezoekadres: JOTA, huis voor ontmoeting en inspiratie, Raadhuisplein 4, Oostburg

Postadres: Bootstraat 20, 4527 AN Aardenburg

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door