Gemeente Kapelle Dementievriendelijk

KAPELLE - Dagelijkse dingen zoals boodschappen doen, telefoneren en koken zijn voor mensen met dementie niet zo eenvoudig. Het nieuwe project Gemeente Kapelle Dementievriendelijk moet deze mensen, maar vooral ook hun omgeving, wegwijs maken in de wereld die dementie heet.

De naam van het project zegt het al: Kapelle moet een gemeente worden die rekening houdt met mensen met dementie en andere kwetsbare mensen. Dat kan op allerlei manieren, maar een concreet plan heeft de stuurgroep onder leiding van Cederhof Welzijn nog niet. 

Dat is een bewuste keuze, vertelt projectleider Petra Slingenberg. “We willen het project vormgeven aan de hand van ideeën die inwoners, organisaties en winkeliers aandragen. Dat kunnen praktische dingen zijn, zoals het plaatsen van bankjes om rustpunten te creëren, maar ook manieren om de kennis over dementie onder inwoners te vergroten.” 

Dat laatste is hard nodig, merken ze bij Cederhof Welzijn. “Bijna iedereen heeft wel eens met dementie te maken gehad, maar toch weten veel mensen niet hoe ze het beste kunnen reageren.” Ter illustratie schetst Slingenberg een situatie uit haar eigen familie. Haar oma met dementie kocht bij de SRV-wagen regelmatig producten die ze niet nodig had. “In discussie gaan heeft in zo’n geval geen zin. Dat zorgt alleen maar voor frustratie en verwarring bij de persoon met dementie. Wij hebben toen met de eigenaar SRV-wagen afgesproken dat we de spullen mochten teruggeven.”

In Kapelle wonen 220 mensen met een vorm van dementie, maar door de hogere levensverwachting worden dat er waarschijnlijk alleen maar meer. "Nu deze en andere kwetsbare mensen langer thuis blijven wonen, is het belangrijk dat de omgeving daar op ingericht is", benadrukt Slingenberg. Dat vindt ook de gemeente, die zowel op financieel als inhoudelijk vlak meewerkt.

Het duurt nog even voor de eerste initiatieven zichtbaar zijn. De komende maanden staan in het teken van ideeën en mensen verzamelen en brainstormen over de invulling van het project. Mensen die willen meedenken, kunnen zich aanmelden via dementievriend@cederhof.eu. 

Bron: www.pzc.nl

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door