Josephine maakt beste foto over mantelzorg

Bron: Martijn de Koning, PZC, 11 januari 2018

Josephine maakt beste foto over mantelzorg

CADZAND - Een ode aan haar moeder. Zo noemt Josephine Heinemans uit Cadzand de foto waarmee ze een plek verdiende in een reizende tentoonstelling met foto’s over mantelzorg.

Onderkant formulier

Josephine reageerde op een oproep van Alzheimer Nederland en mantelzorgorganisatie Mezzo, waarin werd gevraagd om foto’s die met mantelzorg te maken hebben. “Ik zag die oproep op Facebook en vond deze foto daar wel bij passen”, vertelt ze. Een jury selecteerde er twaalf – uit elke provincie één. Die van Josephine bleek de winnende Zeeuwse inzending.

De winnende foto van Josephine Heinemans: 'Zij is (was) mijn moeder, had veel pijn, maar klaagde nooit.' © Josephine Heinemans

Op de foto, die ze negen jaar geleden maakte, staat haar moeder. ‘Ze was mijn moeder, had veel pijn, maar klaagde nooit’, luidt de begeleidende tekst. “Mijn moeder was een ontzettend sterke vrouw”, licht Josephine toe. “Toen ik deze foto maakte, zag ze bijna niets meer en kon ze nauwelijks nog lopen. Toch scharrelde ze nog gewoon rond, op haar eigen manier.” Dat zie je ook terug op de foto, vindt de Cadzandse. “Je ziet de rolstoel en de rollator staan. Die hoorden helemaal bij haar leven. Het is al met al geen florissant beeld. Maar wel de werkelijkheid.”

Josephine maakte de foto in Eindhoven, waar haar moeder inwoonde bij de zus van Josephine. “Ze is daar gebleven tot ze in 2010 overleed. Mijn moeder was toen negentig jaar.”

De tentoonstelling met de twaalf winnende foto’s reist straks mee met de theatervoorstelling Ma, die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Hugo Borst. Die beschreef daarin de door Alzheimer veroorzaakte aftakeling van zijn moeder. Het stuk gaat op 22 januari in première en is op 17 februari te zien in Rilland en op 24 april in Goes.

De inzenders van de winnende foto’s mochten de voorstelling al bekijken. “Die is fantastisch, zeer indrukwekkend”, vindt Josephine. Bijzonder is het wel, geeft ze aan, dat de negen jaar oude foto met haar moeder straks door zoveel mensen wordt gezien. “Ik vind het mooi. Ik was trots op mijn moeder. Ik zie dit als een ode aan haar.”

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door