Muziek brengt bewoners met dementie weer even terug naar hun jeugd. 'Dit is prachtig’

KAPELLE - Geluk zit 'm bij het Kapelse zorgcentrum Cederhof in een muzikaal hoekje. Met de lievelingsliedjes van dementerende bewoners zorgen Marieke Brokamp en haar collega's van het project Music & Memory voor een portie muzikaal geluk. En daar genieten niet alleen de ouderen van. „Na een middagje hier ga ik helemaal blij naar huis.”

PZC, Ellen Smaardijk-Jobse, 30 januari 2020

„Heeft u zin om samen muziek te luisteren?” Marieke Brokamp tikt de 91-jarige Corrie Maasmans aan. Die zit in de huiskamer van zorgcentrum Cederhof in Kapelle in een tijdschrift te bladeren. Een verzetje in de vorm van muziek, daar heeft Maasmans wel oren naar. Toch kijkt ze niet veel later verbaasd op als Brokamp een koptelefoon op haar hoofd plant. Die verbazing maakt al snel plaats voor een glimlach zodra de muziek begint te spelen. Opgewekt zingt Maasmans mee met Manke Nelis: „Oh, kleine jodeljongen, jij hebt voor mij gezongen.” 

Meezingen maakt Corrie gelukkig 

Op het eerste oog lijkt er met Corrie Maasmans weinig aan de hand. Ze reageert ad rem en is niet vies van een grapje. Maar schijn bedriegt. Haar geheugen laat haar in de steek. Zo weet ze niet meer te vertellen of haar voornaam eindigt op ie of y, hoe oud ze is en wat het levenslied voor haar betekent. Maar meezingen met de klassiekers uit haar jeugd kan ze als de beste. De gelukzalige glimlach op haar gezicht verraadt hoezeer ze er van geniet.

En dat is precies waarom Marieke Brokamp elke donderdagmiddag in de huiskamer van zorgcentrum Cederhof te vinden is. De 35-jarige Brokamp is professioneel violiste, maar één middag in de week ruilt ze haar snaarinstrument in voor mp3-spelers en koptelefoons. Ze trakteert bewoners op hun lievelingsliedjes. Muziek die voor de dementerenden vertrouwd is en daardoor rust geeft, vrolijk maakt of herinneringen oproept.

‘We weten allemaal wat muziek met ons doet’

Brokamp en vijf andere collega’s doen dit in het kader van het project Music & Memory, dat van muziek een basiselement wil maken in zorginstellingen. „Muziek doet heel veel met mensen”, legt de Zeeuwse violiste uit. „Voor mij is het een passie, maar ik ken eigenlijk niemand die niets heeft met muziek. Het kan op allerlei manieren en momenten iets betekenen. Ook als je dementerend bent. Ik vind het mooi om aan de hand van liedjes verbinding te zoeken. Ik hoop dat er ook iemand is die dat bij mij komt doen als ik later oud ben.”

De één houdt van smartlap, de ander van klassiek

Omdat de één van smartlappen houdt en de ander van christelijke of klassieke muziek, heeft iedere bewoner een persoonlijke afspeellijst met daarop zijn of haar favorieten. Brokamp stelt die lijst samen. Daarbij kan ze hulp vragen aan de familie van de bewoner, maar in veel gevallen is dat helemaal niet nodig. 

Neem Thea Zielstra (84). Zij komt nog maar kort naar de huiskamer en de muziek die Brokamp haar voorschotelt roept direct herinneringen op. Aan haar broer, die met gemak zware orgelstukken speelde. Aan haar werkzame leven als juf en aan een familietragedie. Met haar ogen dicht luistert ze naar een klassieke compositie van Beethoven. „Ik durf niet te zeggen of ik dit ken hoor”, zegt ze verontschuldigend. „Dat geeft niets”, reageert Brokamp. „Vindt u het mooi? Dáár gaat het om.” Zielstra knikt gedecideerd. „Prachtig.” Het eerste liedje op de lijst van mevrouw Zielstra is een feit.

„Ik geniet hier zo van”, zegt Brokamp na afloop. „De middagen bij Cederhof geven me enorm veel energie. Als ik de bewoners blij heb gemaakt, ga ik met een heel gelukkig gevoel naar huis.”

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door