21 September 2017 Wereld Alzheimer Dag De Bilt. Een terugblik op een bijzondere middag over dementie “De Mens Zien”.

Bezoekers Wereld Alzheimer Dag, De Bilt "De mens zien".

Op donderdag 21 september jl., Wereld Alzheimer Dag, organiseerde het Steunpunt Mantelzorg De Bilt (samen met verschillende andere organisaties) in Bilthoven een onvergetelijke middag over dementie voor iedereen die met dementie te maken heeft.

De burgermeester van De Bilt, de heer Sjoerd Potters, opende de middag met een bijzonder verhaal als ervaringsdeskundige. Zijn vader had de ziekte van Alzheimer en is afgelopen december overleden door een noodlottig ongeval voor een deel te wijten aan de dementie. Voordat de heer Potters burgemeester werd zat hij in de Tweede Kamer en had gezondheidszorg in zijn portefeuille. Daarom bezocht hij regelmatig verpleeghuizen.

w_SjoerdPotters2.jpg w_JohanCarbo2.jpg

De tweede spreker was de heer Johan Carbo. De heer Carbo is journalist, schrijver en mantelzorger voor zijn vrouw. Mevrouw Carbo, die Parkinson en Lewy Body dementie heeft, was ook aanwezig. Carbo heeft meerdere boeken over dementie geschreven. Hij vertelde op basis van eigen ervaringen zeer inspirerend over het leven met en zorgen voor iemand met dementie. Over wat, ondanks de diagnose dementie, nog wel mogelijk is.

Daarna werd de documentaire “Van Waarde” van het project “Sterk door vrijwilligerswerk”, getoond.  Deze documentaire liet een aantal voorbeelden zien van vrijwilligers met geheugenproblemen in de gemeente De Bilt. Doordat zij vrijwilligerswerk doen nemen zij deel aan de samenleving en zijn daarmee “Van Waarde”.w_documentaire-Van-Waarde2.jpg

Na afloop was er een gesprek met één van de hoofdrolspelers, leesopa Jos Zeij. De heer Zeij helpt kinderen op een Montessorischool in De Bilt met lezen. Wat hem en de kinderen goed bevalt.
w_opaJos_WendyVanRijn2.jpg
Na deze onderdelen trad een gelegenheidskoor op. Dit koor werd gevormd door bezoekers van het ontmoetingscentrum De Bilt en mensen met beginnende geheugenproblemen, vergeetachtigheid en dementie van de King Arthurgroep. Ebbe Rost van Tonningen (wethouder in De Bilt) begeleidde het koor op zijn accordeon.
w_gelegenheidskoor2.jpg

De hele middag was er een informatiemarkt waar verschillende zorgaanbieders, activiteitenaanbieders en Alzheimer Nederland afdeling Zeist e.o. aan deelnamen. De dagvoorzitter deze middag was Wendy van Rijn, casemanager dementie en gespreksleider Alzheimer Café De Bilt.
w_informatietafel.jpg

Het was een hele geslaagde middag met veel bezoekers: mantelzorgers, mensen met dementie, professionals en vrijwilligers. 
 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door