Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Afscheid van de Initiatiefgroep

Donderdag 12 september 2019 nam Jaap van Doorne afscheid van de initiatiefgroep van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Jaap is ruim 9 jaar lid geweest van de initiatiefgroep en heeft mooie ontwikkelingen meegemaakt.

Gemeente Utrechtse Heuvelrug dementievriendelijk 

Zo werd de gemeente Utrechtse Heuvelrug in 2016 de eerste 'geteste' dementievriendelijke gemeente (inclusief politie) van Nederland. Medewerkers van de gemeente (ook burgemeester en wethouders) hebben na een training van Alzheimer Nederland regio Zeist e.o. geleerd hoe je iemand met dementie kunt herkennen en vervolgens hoe je dient te handelen. 

Waar destijds andere gemeenten het vaak alleen bij een training lieten, heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug zich ook uitgebreid laten 'testen' op dementievriendelijkheid.

Speerpunten

De initiatiefgroep heeft als speerpunten voor de toekomst dat alle dorpen binnen gemeente Utrechtse Heuvelrug 'dementievriendelijk' kunnen worden, evenals bedrijven, organisaties en individuen.
In de initiatiefgroep zitten vertegenwoordigers van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Alzheimer Nederland afdeling Zeist e.o., het Seniorenplatform, een casemanager dementie en een ondernemer.

De stand van zaken

Er is een start gemaakt met voorlichting op scholen, het project Talentclub. De training van ondernemers in Leersum is afgerond en afdeling Zeist van Alzheimer Nederland heeft binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug inmiddels aan 6 ondernemingen het certificaat' dementievriendelijk' uitgereikt.
De projecten voorlichting op scholen en de Talentclub lopen nog door. Dit jaar is gestart met de training voor ondernemers in Driebergen. In het najaar staat een training voor medewerkers