Alzheimer Café Maarn 'Om die liefde gaat het'

 

Op maandagavond 13 juni 2022 werd in het Alzheimer Café Maarn de film 'Om die liefde gaat het' getoond. Gastspreker deze avond was Jaap van den Beukel, fotograaf en filmmaker.

We hebben gekeken naar de indrukwekkende film ‘Om die liefde gaat het’ die Jaap van den Beukel maakte van zijn ouders.

Diagnose Alzheimer

Een indringend portret van voormalig dominee Pieter van den Beukel en zijn vrouw Barbara, gemaakt nadat bij hem in 2009 Alzheimer is geconstateerd. Openhartig en met humor portretteert Jaap zijn ouders Pieter en Barbara, die hem in al hun kwetsbaarheid heel dichtbij laten komen.

Een intiem en ontroerend portret van Pieter en Barbara. Zoeken naar woorden, flarden van begrip. Hoe moet je je aankleden? Waarom moet die blouse in de broek, en hoe? Wat is dat voor gedoe? Waarom doet zijn vrouw zo vreemd? Waarom moet hij een tijdje het huis uit? Schrijnend om aftakeling zo dichtbij te zien. Aan de ziekte Alzheimer is niets te verzachten. 

Onvermijdelijk komt het moment dat Barbara het ook niet meer weet en in huilen uitbarst. Zelfs de simpelste handelingen en zinnetjes werken niet meer. Jaap snapt het niet meer. Als mantelzorger is deze zorg loodzwaar. Je zorgt 24 uur per etmaal!

Het belang van het delen van ervaringen

Na afloop van de film hebben we nagepraat over de film en het belang van het delen van ervaringen met anderen. Het voorkomen van in een isolement te raken. Voldoende rust nemen is belangrijk. Het Alzheimer Café werd bezocht door 10 bezoekers. 

Tip

De documentaire 'Om die liefde gaat het' werd op 3 en 10 februari 2019 uitgezonden bij KRO Kruispunt. De film is nu nog te zien op NPO start. De film bestaat uit 2 delen.

Om die liefde gaat het (1)  Om die liefde gaat het (2)

Hoe is het om zulke intieme beelden van je ouders te tonen aan het grote publiek?

Blijf je je vader met Alzheimer filmen als hij verward is? Of leg je je camera neer en ga je hem helpen? Documentairemaker Jaap van den Beukel vertelt over zijn documentaire 'Om die liefde gaat het', waarin hij zijn vader Pieter met progressieve Alzheimer en moeder Barbara volgt.

Naar Alzheimer Café Maarn

 

Deze pagina maakt deel uit van