Goed omgaan met dementie: jong geleerd, oud gedaan!

Certificaat Dementievriendelijk

Nieuw e-learning pakket 'Mbo-studenten dementievriendelijk'!

Wereld Alzheimerdag 2017 is bij MBO Utrecht en het Albeda College in Vlaardingen niet ongemerkt voorbijgegaan. Op 21 september werd in deze scholen het e-learning pakket ‘Mbo-studenten dementievriendelijk’ gepresenteerd. In twee volle aula’s met toekomstige zorgprofessionals namen enkele leerlingen symbolisch namens tachtig studenten het certificaat ‘Dementievriendelijk’ in ontvangst.

De gecertificeerde leerlingen gaan hun kennis nu doorgeven aan studenten van andere mbo-opleidingen. Zo ontstaat er een inktvlekwerking die de samenleving dementievriendelijker gaat maken. Dat is hard nodig, want over twintig jaar is dementie naar verwachting volksziekte nummer één.

Door: Afke Hielkema.

Het bureau ‘De Professionele Mens’ heeft dit e-learning pakket ontwikkeld ‘met de crowd’: maar liefst 90 mensen gaven hun feedback op het ruwe lesmateriaal. Onder hen veel ervaren zorgprofessionals maar ook leerlingen en docenten van de mbo-opleidingen Zorg en Welzijn. 

Een bloemlezing uit de speeches:

Erik Bekkering is onderwijsdirecteur van de Academie voor Welzijn. Hij vraagt zich hardop af hoe het komt dat dementie zo veel vaker voorkomt dan vroeger. ‘Een logische verklaring is dat mensen steeds ouder worden en de tendens is dat zij langer thuis blijven wonen. In een samenleving die steeds individualistischer wordt. Vroeger was er het dorpsfeest voor iedereen, het dorpsplein waar mensen elkaar ontmoetten. Toen was oud worden heel gewoon, je bleef erbij horen. Nu hebben we e-learning nodig om respectvol met elkaar om te leren gaan. Dat is toch wel apart. Op onze school krijgt dementie terecht veel aandacht. Het sluit aan bij één van onze kernwaarden: Persoonlijk.’

Dineke van der Ven is docent aan de Utrechtse Zorgacademie. Zij werkte intensief mee aan het e-learning pakket ‘Mbo-studenten dementievriendelijk’. Ze is ook de motor achter de peer-to-peer aanpak, waarin studenten andere studenten leren hoe om te gaan met dementie in hun beroepspraktijk. Dineke vertelt over een praktijkervaring die ze bewaart in haar ‘schatkist’, "Ik kwam in een verpleeghuis en zag een boze en onwillige mevrouw Jansen. De verzorgende keek vertwijfeld, ze had nog zo veel te doen! Ik bood met een knipoog aan om het even van haar over te nemen, pakte de hand van mevrouw Jansen en zei: “Kom, wij gaan er lekker samen vandoor”. We gingen in haar kamer op het bankje zitten. Op de tafel lag een fotoalbum waarin haar dochter Sonja onderschriften bij de foto’s had gezet. Ik stelde vragen over de mensen die op de foto’s stonden. Daar wist ze van alles over te vertellen. Ze zag de foto van bruidspaar Peter en Nelleke en begon spontaan ‘Ik ben met Catootje naar de botermarkt gegaan’ te zingen. Dat had ze ook op die bruiloft gezongen, vertelde ze. Bij het afscheid zei ze: “Kom je nog eens weer? Ik vind het zo leuk dat jij die mensen ook allemaal kent.” Die dochter Sonja had het goed begrepen.’

Peter van den Hoek is 62 jaar en heeft altijd in of voor de zorg gewerkt, de laatste acht jaar bij zorgverzekeraar Achmea. Drie jaar geleden merkte hij dat hij dingen ging vergeten en steeds meer tijd nodig had om opdrachten uit te voeren. In het begin maskeerde hij dat door dan maar ’s avonds thuis door te werken. Twee jaar geleden kreeg hij de diagnose dementie en kort daarna moest hij zijn baan opgeven. Nu is hij vooral bezig met klussen, in huizen van vrienden en familie. En hij geeft in het kader van DementTalent lessen over dementie op het mbo. ‘Eigenlijk heb ik het nog hartstikke druk.’ 

Staatssecretaris Martin van Rijn feliciteerde in een videoboodschap MBO Utrecht en het Albeda College. Zij mogen zich dementievriendelijke scholen noemen. Het stemt de staatssecretaris tevreden dat het e-learning programma goed aansluit bij het Deltaplan Dementie dat in 2012 van start ging. Alzheimer Nederland, Samen Dementievriendelijk, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en nog 16 organisaties werken hierin samen. 

Jaap van Doorne reikte namens Alzheimer Nederland de certificaten ‘Dementievriendelijk’ uit. Hij noemde daarbij drie mensen zonder wie dit e-learning pakket er niet gekomen zou zijn; initiatiefnemer Gerry van der Hulst en projectleider Manon Straatman, beide van De Professionele Mens en Mieke Hollander van Zorg4effect. En niet te vergeten de actieve initiatiefgroep van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

w_e-learning_dementievriendelijk_1.jpg

Trots op het certificaat
Sabrina Kop, Leanne Kastelein, Mitra Mohamari en Tamara Hoogeveen poseren stralend met hun certificaat voor de foto. Leanne: ‘Het laat zien dat wij ons inzetten voor mensen met dementie, dat we ze serieus nemen. Ik dacht eerst dat iedereen wel weet hoe je met deze mensen om moet gaan, maar dat is toch echt niet zo. Ik vind het leuk dat ik deze kennis nu aan andere studenten kan doorgeven. Tamara: ‘Op onze school werd al veel aandacht aan dementie besteed. Dat is lang niet overal zo heb ik gemerkt en dat zou natuurlijk wel moeten. In dit e-learning pakket zitten goede voorbeelden en leuke filmpjes die je aan het denken zetten. Ik denk dat mensen die al jaren in de zorg werken er ook wel wat aan kunnen hebben. Als een soort opfriscursus.’ 

Grote pluspunten
Mede-initiatiefnemer Mieke Hollander is enthousiast over dit e-learning pakket want:

  • het materiaal is vrij toegankelijk voor iedereen
  • het onderwerp is actueel en urgent
  • het zet mensen met dementie niet neer als stumpers maar als mensen die van betekenis zijn voor de samenleving
  • het is waardegedreven en dat kan geen kwaad in onze individualistische samenleving
  • het geeft een nieuwe impuls aan het beroepsonderwijs: het is prachtig om leerlingen en docenten hier samen mee bezig te zien.
  • door de peer-to-peer aanpak gaat het over grenzen van opleidingen heen
  • het is ontwikkeld ‘met de crowd’, het e-learning pakket heeft daardoor een breed draagvlak.

Deltaplan Dementie
De overheid heeft veel geld beschikbaar gesteld voor het Deltaplan Dementie. Het vijfjarig programma Samen dementievriendelijk maakt deel uit van dit plan en ontwikkelt eveneens onderwijs over dementie voor beroepsbeoefenaren. Gerry van der Hulst van De Professionele Mens en Mieke Hollander van Zorg4Effect vonden dat er specifiek materiaal voor de mbo-doelgroep moest komen. Ze zochten samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug en schreven een projectplan. Via ZonMw kregen ze geld om een e-learning pakket over dementie voor het mbo te ontwikkelen. Een actieve initiatiefgroep uit Utrechtse Heuvelrug ondersteunde het ontwikkelproces. 

‘Mbo-studenten dementievriendelijk’: waarom is het belangrijk?
Volgens onderzoek van Alzheimer Nederland krijgt één op de vijf mensen een vorm van dementie. Over pakweg twintig jaar zullen in Nederland ongeveer een half miljoen mensen met dementie wonen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van nu. Dementie komt steeds vaker voor ook bij jongere mensen. Al deze mensen doen boodschappen, gaan naar het café en naar de kapsalon. Hoe om te gaan met deze substantiële bevolkingsgroep? Hoe herken je in je winkel of salon signalen van dementie en hoe reageer je erop? Hoe zorg je ervoor dat ook deze mensen zich in jouw café of restaurant veilig en prettig voelen? Als werknemers in het midden- en kleinbedrijf dit al in hun opleiding leren, komt de dementievriendelijke gemeente overal binnen bereik. 

Het e-learning pakket 'Mbo-studenten dementievriendelijk' bestaat uit praktische vragen, illustratieve filmpjes uit het dagelijks leven en heldere opdrachten. Dit e-learning pakket is kosteloos online te volgen via de website van De Professionele Mens. Er zijn aparte pakketten voor supermarkten, winkels, de horeca en persoonlijke verzorging (kappers, voetreflextherapeuten, kledingwinkels). Dit e-learning pakket is bedoeld voor mbo-leerlingen, maar uiteraard heeft het geleerde ook spin-off naar de mensen die al in deze bedrijven werken. 


 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door