Ga direct naar de contentGa direct naar de content

12.5 Jaar Alzheimer Café De Bilt

Bob Kniese (voorzitter van onze regionale afdeling Zeist en omstreken) opende de avond met een hartelijk welkomstwoord, een bloemetje en een certificaat. Vervolgens las hij een prachtig gedicht voor van Anniek Kramer uit haar boek 'Op bezoek bij een dierbare met dementie' dat ze samen schreef met haar jeugdvriendin Marcelle Mulder en dat in 2016 op de markt kwam.

Jubileum Alzheimer Café De Bilt

Speciale gast Christa Reinhoudt

Voor deze avond hadden we een speciale gast uitgenodigd, Christa Reinhoudt, één van de deelnemers van het tv-programma Restaurant Misverstand. Christa kreeg op haar 47e levensjaar de diagnose Alzheimer, ze is nu 52 jaar. Een nog energieke, jonge vrouw die goed haar verhaal kan vertellen maar achteraf niet meer weet wat ze verteld heeft. Daarom vraagt ze of de bezoekers wat willen opschrijven zodat ze het thuis nog eens na kan lezen. 

De diagnose Alzheimer

Christa vertelt hoe ze erachter kwam en hoe ze daar verdrietig over was en druk in haar hoofd. Haar vriendinnen kregen andere banen maar zij kwam thuis te zitten. Ze zocht zelf een dagbesteding en een casemanager die goed met jonge mensen met dementie kon omgaan. 

Impact 

Ook op haar gezin is de impact groot. Haar echtgenoot gaat bijvoorbeeld op zijn vrije dag mee naar belangrijke afspraken. Ze zegt dat ze de grip op alles kwijt is. Daarom hebben ze als gezin foefjes bedacht, zoals bijvoorbeeld een whitebord verdeeld in ochtend, middag en avond. Elk gezinslid heeft z’n eigen kleur en ze schrijven op waar ze zijn en wat ze die dag doen. Ook werkt Christa veel met briefjes. Als ze gegeten heeft schrijft ze dat op haar whitebord zodat ze niet vergeet dat ze gegeten heeft.

Als ze om hulp vraagt, bijvoorbeeld in de supermarkt, betekent het dat ze ook echt hulp nodig heeft. Dat is soms lastig omdat mensen niet aan haar zien dat ze dementie heeft. Ze gebruikt dan altijd het kaartje van Alzheimer Nederland 'Ik heb dementie'. Christa is een vrouw met een optimistische en positieve levenshouding die graag nog wat eigen regie over haar leven wil houden. Met haar indrukwekkende verhaal oogstte ze veel respect en bewondering deze avond. 

Jubileum Alzheimer Café De Bilt

Voorste rij van links naar rechts: Alida Melkert coördinator werkgroeplid, Ellen van der Padt algemene vrijwilliger en werkgroeplid, Dorit de Groot informatietafel.
Achterste rij: Peter Stoker algemeen vrijwilliger, Goris de Groot algemeen vrijwilliger, Rianne de Vries gespreksleider en werkgroeplid, Wendy van Rijn gespreksleider en werkgroeplid, Nel Renes algemeen vrijwilliger.

Locatie: METS Center, Rembrandtlaan 1c, 3723 BG Bilthoven. De toegang is gratis, koffie en thee zijn ook gratis. Inloop vanaf 19:30 uur. Het programma start om 20:00 uur. De avond sluiten we gezellig af met een hapje en een drankje.

Informatie
Alida Melkert, coördinator Alzheimer Café De Bilt, telefoon (030) 6562977, 
e-mail  [email protected].

In de Vierklank
Lees het artikel over het jubileum van het Alzheimer Café De Bilt dat op 27 april 2022 verscheen in De Vierklank. Lees ook het artikel in de Biltsche Courant, waarin Wendy van Rijn vertelt 'mensen zitten vol vragen'.