Korte terugblik op Alzheimer Café Bunnik, 10 november 2022

Deze avond staan we samen met geestelijk verzorger Charlotte Sneijers stil bij rouw en verlies bij dementie. 

 

Anticiperende rouw

Een belangrijke boodschap van Charlotte is dat rouw niet pas begint op het moment dat een dierbare overleden is, maar al daarvoor. Dat wordt ook wel anticiperende rouw genoemd.

Dementie is een progressieve ziekte waarbij je dierbare steeds een stukje verder weg drijft. In dit proces heb je te maken met kleine stukjes verlies, die samen een grote berg vormen.

Een relatie die verandert, niet meer gelijkwaardig is, rollen die veranderen, samen dingen doen of op vakantie gaan, je sociale netwerk dat verandert. 
Het omgaan met het verlies en je reactie daarop, dat noemen we rouw. Dat verloopt niet via een vast vooropgesteld proces, maar in de meeste gevallen grillig en  verschilt van mens tot mens. 

Beelden die symbool staan

Charlotte nodigt de bezoekers uit om met elkaar ervaringen te delen. Ze doet dit door te vragen naar voorbeelden, herken je het, hoe is dat voor jou?  Ze vraagt de bezoekers een kaart van een tafel te pakken waarop een afbeelding te zien is die weergeeft hoe hij of zij rouw ervaart. 

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Twee handen die proberen elkaar te pakken, maar het lukt niet, als symbool voor machteloosheid.
  • De pluisjes van de paardenbloem die een voor een weg waaien.
  • Een beeld dat doet denken aan vakantie als symbool voor het vasthouden en koesteren van mooie herinneringen.
  • Een vlinder die op je pad komt en symbool staat voor iemand die je mist en je even gedag komt zeggen.
  • Een landschap met een open deur, als symbool voor een nieuwe toekomst, een nieuw hoofdstuk in je leven. 

Openheid en steun zoeken

Het helpt om open te zijn naar je omgeving over wat de ziekte van je naaste met je doet en steun bij ze te zoeken. Fijne familie, lieve vrienden en zeker ook de mensen in je directe omgeving, zoals je buurtgenoten, kunnen helpen de last een klein beetje te verlichten. 

Betrek je omgeving, eventueel dagbesteding om ook even tijd voor jezelf te maken. Een boodschapje te kunnen doen, iemand bezoeken, lekker even naar buiten te gaan. Zorgen voor jezelf, hoe moeilijk vaak ook, om te kunnen zorgen voor de ander. 

Naar Alzheimer Café Bunnik

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door