Online Alzheimer Café De Bilt april 2021

De reguliere Alzheimer Cafés zijn nog gesloten omdat de lockdown is verlengd. Dat is nodig om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen. 

Het thema in de maand april is Intimiteit en seksualiteit bij dementie”. 

Vrijwel iedereen heeft behoefte aan intimiteit. De een wat meer dan de ander, maar fysieke en mentale nabijheid is voor de meeste mensen onmisbaar. Het is dan ook erg ingrijpend wanneer je niet meer zo intiem kunt zijn met je naaste als je gewend was. Door de dementie lukt het je partner misschien niet meer om liefde te tonen en te ontvangen.

Zowel het delen van emoties (geestelijke intimiteit) als vrijen (fysieke intimiteit) kan lastiger worden. Andrea Lehr, consulent Informele Zorg en Hulp bij Dementie, en de heer Henk Heikens, ervaringsdeskundige zouden hierover vertellen, informatie en tips geven.

Omdat de avond op 13 april niet kon doorgaan vanwege de coronaregels bieden we u in plaats daarvan een online presentatie aan.

Naar online Alzheimer Café De Bilt april 2021

De belangrijkste boodschap is: voer het gesprek, praat erover in het team, met de familie en de oudere zelf als dat mogelijk is. Daar heeft iedereen het meeste baat bij.

Lees ook het artikel Sexuele) intimiteit - een gevoelig onderwerp. Een gesprek met Henriëtte Schoones, relatietherapeut.

Zorg voor beter

Op de website 'Zorg voor beter" (een kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn) is hier meer informatie over te vinden.

Naar 'Zorg voor Beter'


Tips over Intimiteit en seksualiteit op dementie.nl

Handige tips over hoe om te gaan met een naaste die de ziekte dementie heeft kun je ook vinden op de website dementie.nl.

Naar dementie.nl 


Het thema in de maand mei is “Financiële (mis)handeling bij dementie”. 

Wilfred Smit, oud-werknemer bij een bank, zal hierover geïnterviewd worden. Het zal weer een onlinecafé zijn. Heeft u vragen over dit thema laat het ons weten. We nemen deze dan mee in het interview.

Vragen over de presentatie?

Wilt u naar aanleiding van de presentatie over "Intimiteit en seksualiteit bij dementie' vragen stellen aan Alida Melkert (coordinator Alzheimer Café De Bilt) kan dat via:
e-mail: a.melkert-oosting@alzheimervrijwilligers.nl, of telefonisch (030) 6562977.
U krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord. 

Ondanks de huidige beperkingen, houden we graag contact met u. Graag horen we ook hoe u deze vorm van voorlichting vindt.

Met vriendelijke groet,

Alida Melkert
Coördinator Alzheimer Café De Bilt

 

Deze pagina maakt deel uit van