Op 9 september 2021 ging het Alzheimer Café in Bunnik weer van start

Geïnspireerd door het thema van Wereld Alzheimer Dag dit jaar, 'De vele gezichten van dementie'

Christa Reinhoudt was deze avond te gast in ons Café. Zij is één van die vele gezichten. Een bijzonder gezicht. We zien een jonge, energieke vrouw voor ons van 51 jaar. Goedlachs, met zorg gekleed, mondig en taalvaardig. Ze is allereerst een echtgenote en moeder van twee jongvolwassen kinderen. 
Daarnaast vriendin, dochter en tot een aantal jaren terug pastoraal werker en later coördinator van een inloophuis. Helaas kreeg ze op haar 47e jaar de diagnose dementie. 

 
Op de foto Christa Reinhoudt (links) Saskia Danen (rechts).

Saskia Danen interviewt haar en samen geven ze de bezoekers van het Alzheimer Café een inkijkje in hoe het is om te leven met deze diagnose. Ze vertelt over hoe ze erachter kwam en over de impact die het heeft op haar en op het leven van haar gezin. 

Wat vooral opvalt is hoe positief ze in het leven staat en hoe ze lastige situaties of haar eigen gedrag met de nodige dosis humor weet te bekijken. Daarbij houdt ze oog voor haar man en kinderen en probeert ze zich ook in hun perspectief te verplaatsen. 

Christa vertelt hoe fijn het is als mensen haar gewoon met respect behandelen en haar vooral zien als mens. Ze heeft geen behoefte aan betutteling, maar het is wel fijn als mensen je willen helpen als je daar om vraagt. Samen met Saskia trekt ze door het land om zoveel mogelijk bekendheid te geven aan dementie op 'jonge leeftijd' en hoe belangrijk het is dat mensen in de omgeving daar op een goede manier mee om weten te gaan. 

Fototentoonstelling Love, Loss & Laughter

In het Café staan twee prachtige foto’s uit de tentoonstelling van de Amerikaanse fotografe Cathy Greenblat. Voor Wereld Alzheimer Dag zijn foto’s verspreid over de hele regio Zeist en omstreken. In Bunnik zijn foto’s te zien in wooncentrum Bunninchem en bij boekhandel van Ravenswaaij. 

De foto’s laten zien hoe kwalitatief goede zorg eruit ziet en illustreren dat deze zorg mensen met dementie in staat stelt verbindingen met anderen en met hun eigen vroegere levens in stand te houden op een veel hoger niveau dan over het algemeen voor mogelijk wordt gehouden. 

Met de foto’s wil Cathy laten zien dat dementie over de hele wereld voor komt en bijdragen aan een beter begrip van mensen met dementie. 

Over Love, Loss and Laughter 

Lees meer informatie over het programma en de locaties van de tentoonstelling.

Naar Wereld Alzheimer Dag  

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door