‘Samen bewegen’ is dit jaar het thema van Wereld Alzheimer Dag 21.09

Wereld Alzheimer Dag is de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor dementie, een ziekte die grote impact heeft op het leven van veel mensen. Zoals gebruikelijk wordt deze dag gevierd op 21 september, hoewel ook in de week ervoor (16 t/m 21 september) activiteiten plaatsvinden.

ONDERZOEK

Uit onderzoek blijkt dat om veel redenen bewegen goed is.

  • Het bevordert sociaal contact
  • Spierkracht en coördinatie verbeteren waardoor mensen minder snel vallen
  • Je slaapt beter.
  • Het geeft invulling aan de dag, er is minder snel sprake van verveling
  • Beweging heeft een positieve invloed op de stemming
  • Mensen met dementie hebben door beweging vaak minder last van onrust.
  • Fysieke activiteit helpt het risico op de ziekte van Alzheimer te verminderen.

Het Alzheimer Café

Martine Nagelkerke van Alzheimer Nederland, afdeling  Zeist en Omstreken helpt mee met de organisatie binnen gemeente Bunnik. In het Alzheimer Café dat maandelijks op donderdagavond plaats vindt wordt specifiek aandacht besteed aan bewegen.

Op 12 september wordt in het Alzheimer Café de aftrap gegeven van de week van Dementie. “Vanuit Alzheimer Nederland stimuleren we dat mensen met dementie mee blijven doen in de gemeenschap. Hoe mooi is het dat mensen ondanks hun ziekte toch lid kunnen blijven van de (sport)club en mee blijven gaan naar trainingen en activiteiten? Met een beetje hulp en ondersteuning van de teamgenoten is veel mogelijk!

Krachten gebundeld

In de week van dementie hebben we in Werkhoven, Odijk en Bunnik de krachten gebundeld en veel bewegingsactiviteiten gratis opengesteld.

De uitgebreide activiteitenkalender

BEWEGEN 

Buurtsportcoach Mieke vindt het belangrijk dat de ouderen in beweging blijven: “Chronische ziektes kunnen niet worden voorkomen maar wel worden uitgesteld. Dus hoe eerder men begint met bewegen, hoe langer ziektes uitblijven.

Door bewegen is de zelfredzaamheid van ouderen veel hoger en kunnen zij langer alleen thuis blijven wonen. Wie wil dit nou niet?”

Deze pagina maakt deel uit van