Terugblik Alzheimer Café Bunnik 10 februari 2022

Gast in het Alzheimer Café is Jaap van den Beukel, fotograaf en filmmaker. Hij maakte een film over zijn ouders, in wat achteraf bleek, het laatste half jaar dat zijn vader nog leefde.

Van den Beukel introduceert de film en vertelt hoe deze tot stand gekomen is. Het was bedoeld als een familiefilm, maar na positieve aanmoedigingen uit zijn directe omgeving, is het uiteindelijk een documentaire op televisie geworden.

Mijn vader was predikant en kon zich heel goed in woorden uitdrukken, goed schrijven ook. Dat werd hem door Alzheimer ontnomen. Met dat thema heb ik gespeeld bij het maken van de film.

In de film zien we hoe het echtpaar van den Beukel samen thuis zo goed en zo kwaad als het gaat probeert om te gaan met de ziekte van Alzheimer die hun huwelijk in geslopen is. Ontroerend om te zien hoe liefdevol ze met elkaar om gaan. Verdrietig ook hoe hij zich in een vrij hoog tempo steeds moeilijker kan uiten en zich haast letterlijk vast klampt aan zijn vrouw. 

De filmmaker koos geluidsfragmenten uit preken, voorgedragen door zijn vader, die prachtig aansluiten bij de beelden. 

De film maakte de nodige indruk op de bezoekers, te merken aan de lange stilte na afloop. Samen met Jaap van den Beukel praatten we na over het proces van het maken van de film en de ervaringen die hij daarbij op deed. 

Meer over Alzheimer Cafe Bunnik
 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door