Terugblik Alzheimer Café De Bilt 10.03.2020

Op deze bijeenkomst met het thema 'Veiligheid thuis met dementie' werd als onderwerp financiële (mis)handeling behandeld.

De gastspreker deze avond, Wilfred Smits, een medewerker van de Rabobank sprak zo enthousiast en was zo betrokken bij het onderwerp dat hij bijna niet te stoppen is voor een pauze.

Het gaat van pinautomaten en het verdwijnen van bankvestigingen, tot aan het belang van het afsluiten van een levenstestament. Iets dat niemand in de zaal geregeld heeft. Een dame haalt snel nog even een brochure erbij en geeft antwoord op een vraag uit de zaal: ’Alzheimer Nederland zegt dit erover 'Super'!

Opvallend inzicht

Het opvallendste inzicht deze avond was wel dat (lokale) banken bovenmatig te maken hebben met mensen met geheugenproblemen.
Enerzijds omdat bijna alleen oude mensen nog bankfilialen bezoeken en daar zelfs een aanzienlijk deel van verward is. (De bank heeft daar een eigen protocol voor met zelfs een geheugentestje die ze hun cliënt afnemen. Op basis daarvan kunnen ze al ingrijpen.)
Anderzijds omdat door de digitalisering ouderen een gemakkelijk doelwit zijn van fraude, met alle gevolgen van dien. Wees alert, niet zomaar klikken, nooit je pincode afgeven maar het goed regelen. Liefst met een levenstestament dus. Al met al heel veel informatie, maar heel erg fijn om deze bijeenkomst bijgewoond te hebben. Aanrader!

Deze pagina maakt deel uit van