Terugblik Alzheimer Café De Bilt 8 februari 2022

Het thema op deze avond was dementie en zinvolle dagbesteding.

Gastsprekers op deze avond waren Niek Visscher, directeur (samen met zijn vrouw Sabine) van o.a. 'Onvergetelijk Leven' in Hollandse Rading (aanbieder van zinvolle en persoonlijke dagbesteding voor senioren) met (beginnende) dementie en andere geheugenproblemen.

'Onvergetelijk Leven' is sinds 2014 een gecontracteerde aanbieder van dagbesteding in o.a. Groenekan en Hollandse Rading. Zij bieden 5 dagen in de week structuur, begeleiding en zinvolle dagbesteding aan mensen met dementie (85%), NAH en Korsakov.

Een groep bestaat uit maximaal 12 personen. Het team bestaat uit professionele zorgverleners, stagiaires en vrijwilligers. Daarnaast is er een kapper, pedicure en fysiotherapeut aanwezig.

Dagelijks wordt gewerkt volgens een vast programma

Deze structuur wordt geboden om zoveel mogelijk herkenning in de dagindeling te behouden. 

  • De deelnemers worden om 09.15 u thuis opgehaald met eigen busjes.
  • Om 10.00 u wordt koffie gedronken en de krant gelezen.
  • Daarna wordt gewandeld en wordt een geheugentraining gedaan.
  • Op vaste tijden wordt gezamenlijk een gezonde warme maaltijd gemaakt en gegeten. Eén keer per week worden de boodschappen gedaan.
  • Om 13.30 u kan zo nodig een dutje gedaan worden
  • Er is ruimte voor creatieve activiteiten, tuinieren, uitjes met het busje of bijvoorbeeld een bezoekje aan de kinderboerderij of aan de kringloopwinkel. Of naar het buitenverblijf aan de Loosdrechtse plassen en varen in de eigen sloep.
  • 15.30 u koffie/thee drinken 
  • 16.30 u weer huiswaarts.

Na een dag dagbesteding zijn de deelnemers moe en zullen ze bij thuiskomst niet veel vertellen. Daarom krijgt elke bezoeker een schriftje mee waarin staat wat er die dag gedaan en gegeten is.

Multidisciplinair overleg

Iedere 6 maanden vindt een multidisciplinair overleg (MDO) plaats met de 1e contactpersoon, de thuiszorg, de casemanager, de kinderen en het laatste kwartier is ook de deelnemer aanwezig. 

Inspirerende avond

Hoewel de opkomst niet groot was in het Café was het wel een inspirererende avond, voor ook door het enthousiasme van Niek over zijn dagbesteding ‘Onvergetelijk Leven’.

De twee minuter regel

Als goede tip gaf hij ons de 2 minuten regel: als iemand met dementie niet helemaal in z’n hum is ga niet in discussie maar wacht een paar minuten en ga over op een ander onderwerp of probeer af te leiden. 

Meer weten over Onvergetelijk leven? Ga naar https://www.onvergetelijkleven.nl/.

Naar Alzheimer Café De Bilt

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door