Ga direct naar de contentGa direct naar de content
Alzheimer Café Driebergen

De diagnose Alzheimer

Aan de hand van vragen van Saskia gaat Christa in op het onderwerp. Op haar 47'ste merkte Christa dat zaken in de praktijk anders waren dan ze dacht. Had ik nou wel of niet een afspraak? Waar zijn die spullen enz. enz.? Een collega wees haar erop dat het weleens Alzheimer kon zijn. Na een korte tijd werd dit vermoeden bevestigd met een diagnose. Christa vertelt heel duidelijk dat ze leeft bij de minuut en dat structuur in de tijd heel anders is geworden voor haar in het dagelijks leven.

Heb ik nu wel of niet gegeten? Heb ik nou shampoo in mijn haar? Het whiteboard in huis geeft structuur en haar man is onmisbaar in dit hele proces. 

Alzheimer Café Driebergen

De aanwezigen luisterden geboeid en stelden vanuit hun eigen referentiekader veel vragen en zo ontstond een mooi gesprek. Saskia verwoordde het mooi 'Iedereen moet zijn eigen waarheid hebben en Christa als patiënt heeft altijd gelijk'. Als je dat accepteert komt er verdraagzaamheid en rust en kun je het samen bolwerken en omgaan met boosheid en angst.

Op 29 november is er een volgend café in Driebergen, dan vertelt Wilfred Smit over financiën en dat wat je allemaal kan en moet regelen als je met een ziekte als dementie te maken krijgt.