Terugblik Alzheimer Café Leersum

Op maandagmiddag 12 november was huisarts Dr. Koole uitgenodigd om in Leersum de bezoekers inzicht te geven in wat zoal op een huisarts afkomt en wat hij doen kan in relatie tot dementie.

  • Wanneer roept U de hulp in van uw huisarts?
  • Wat kan uw huisarts betekenen voor u en uw naasten? 
  • Hoe stelt uw huisarts de eerste diagnose?
  • Wat zijn de meest gestelde vragen aan de huisarts?

Dr. Koole wist op innemende wijze helderheid te verschaffen in de eerste tekenen van dementie en hoe daar mee om te gaan. Hij is het eerste professionele contact voor de naasten, als men het vermoeden van dementie niet langer kan ontkennen. Het proces tussen de eerste signalen en de definitieve diagnose neemt gemiddeld 14 maanden in beslag. Al die tijd verkeren zowel de mens die het betreft als ook zijn/haar omgeving in onzekerheid.

De huisarts is meestal op de hoogte van de gezinssituatie en kan vrij snel mede beoordelen of er inderdaad iets aan de hand is. Belangrijk is dat de persoon die het betreft altijd samen met de begeleider op het spreekuur komt. De arts heeft een aantal middelen ter beschikking om te testen of de oorzaak elders zou kunnen liggen, bijvoorbeeld bij verkeerd gebruik van medicijnen of depressie. Via de MMSE-test kan hij een eerste indruk krijgen.

Wat is een MMSE-test?
De MMSE (Mini-mental state examination) is een test die wordt gebruikt als er een vermoeden is dat iemand geheugenproblemen of dementie heeft. Hieruit wordt duidelijk hoe het gaat met iemands geheugen, taalvermogen en concentratie (cognitieve vaardigheden).

De uitslag van deze test is echter geen diagnose. Bij gerede twijfel wordt de persoon met de klachten doorgestuurd naar de geheugenpoli en/of ziekenhuis.

Dr. Koole gaf ook aan op welke manieren dementie is te voorkomen. Hij nam ondanks zijn drukke praktijk ruim de tijd om vragen uit de zaal te beantwoorden.

Gezien de ruime en enthousiaste opkomst (28 bezoekers) mogen we concluderen dat het gespreksthema zeer onder ons leeft en dat het Alzheimer Café in Leersum een vaste plaats op de Heuvelrug heeft verworven. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Alzheimer Nederland.

Het Alzheimer Café wordt georganiseerd door Alzheimer Nederland, afd. Zeist en Omstreken i.s.m. St.QuaRijn, Heuvelrug Senioren, Samen op de Heuvelrug en Dorpsnetwerk Leersum.

Deze pagina maakt deel uit van