Terugblik Alzheimer Café in Maarn 03.06.2019

Op maandagmiddag 3 juni was humanistisch raadsvrouw Marcelle Mulder uitgenodigd om een aantal manieren toe te lichten die het contact tussen mensen met dementie en hun naasten kunnen verbeteren.

Haar vader kreeg na een hersenbloeding ernstig hersenletsel en woonde de laatste jaren van zijn leven in en verpleeghuis. Haar insteek bij de bezoeken aan haar vader was dat iedere keer speciaal moest zijn. Het is zo gemakkelijk om moedeloos te worden bij de interactie met een naaste met dementie. Ze heeft hierin veel ervaring opgedaan en dat samengevat in haar boek "Ruim 60 ideeën om samen te genieten".

Het blijkt dat bij iemand met dementie het rationele brein kapot gaat en het emotionele (kinder-)brein intact blijft. Daarom is de benadering op rationele basis niet zinvol, maar belast deze de patient eerder. Een kenmerk van het emotionele brein is naast boosheid, bedroefdheid en bangheid: blijheid.

Maak iemand met dementie blij en bereik daarmee het nog werkende emotionele brein. Houdt uw reactie gevoelsmatig, gebruik humor, mits respectvol, luister samen naar muziek en probeer met oude foto's mooie herinneringen op te halen.

Ook al vraagt de patient herhaaldelijk hetzelfde, weet dat de erkenning van de vraag essentieel is. Probeer ook een persoonlijke benadering, inclusief aanraking. Even opbellen is hier uit den boze.

Marcelle wist ons met behulp van beamer en flipover interactief iets zinvols en bruikbaars aan te reiken en getuige de vele persoonlijke vragen en opmerkingen vanuit de bezoekers is ze daarin ook geslaagd.

Gezien de ruime opkomst concluderen we dat het onderwerp van vandaag leeft onder ons.

Naar Alzheimer Café Maarn

Deze pagina maakt deel uit van