Terugblik Alzheimer Café Maarn 10.02.2020

12 februari 2020

Op maandagmiddag 10 februari was er weer een Alzheimer Café in de Trompstaete te Maarn. Het thema op deze bijeenkomst was ‘Welke zorg en/of hulp is beschikbaar als het zelf niet meer lukt?’.

De gastsprekers op deze bijeenkomst waren Mariëlle Heemskerk en Irene, consulenten van MEE (onafhankelijke cliëntondersteuning) en Manna Plaisier en Ellen Wennekers, consulenten van het Sociaal Dorpsteam Utrechtse Heuvelrug (UHR). 

Het gesprek ging over de rol die het dorpsteam van de Utrechtse Heuvelrug en de consulenten van MEE kunnen spelen in het ondersteunen van mensen met dementie en hun naasten bij het vinden van passende hulp en ondersteuning als het zelfstandig niet of minder lukt.

Op basis van een diapresentatie werden verschillende opties toegelicht en werden veel vragen beantwoord. 

De gemiddelde doorlooptijd van een aanvraag duurt 6 weken en de kosten zijn voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De teams organiseren alleen de aanvraag, de uiteindelijke keuze in hulpverlening bepaalt de client zelf.  

Nadat de zorgbehoefte in kaart is gebracht bekijkt het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) of de aanvraag kan worden gehonoreerd. 

De zorg kan in natura (ZIN) of via Persoonsgebonden Budget (PGB) worden georganiseerd. Bij de keuze voor PGB kan de belangenvereniging Per Saldo een advies geven. De mogelijkheid om vrijwilligers in te zetten kwam ook aan bod. 

Diverse voorwaarden en financiële opties werden gepresenteerd, werkelijk een overvloed aan mogelijkheden.

Ondanks de zware kost kwamen veel vragen en werd ruim gebruik gemaakt van de gelegenheid om onderling te overleggen en ervaringen uit te wisselen.

Naar Alzheimer Café Maarn

Deze pagina maakt deel uit van