Terugblik Alzheimer Café Maarn op 14 februari 2022

Op maandagmiddag 14 februari was er weer een Alzheimer Café in de Trompstaete in Maarn. De spreker was Charlotte Stein, klinisch geriater in het Diakonessenhuis in Zeist.
 

Charlotte wist op zeer heldere wijze het 'niet-pluis gevoel' te duiden met verschillende voorbeelden. Bijvoorbeeld dat je de namen van je kleinkinderen op moet schrijven omdat je ze anders vergeet.

Gedragsverandering treedt vaak eerder op dan geheugenproblemen. De overgang van vergeetachtigheid naar dementie is een grijs gebied en een zeer geleidelijk proces, dat bij iedereen anders verloopt. 

Welke ziektes dementie kunnen veroorzaken en de verschillende vormen van dementie werden behandeld, ieder met een eigen karakteristiek.

Omdat we ouder worden en langer gezond blijven zien we een toename van mensen die aan een vorm van dementie lijden.

En dan hebben we de mensen bij wie alles zich achter de voordeur afspeelt, en waar de buitenwereld geen weet van heeft, nog niet genoemd. Vaak schaamt men zich en is er een drempel om hulp te vragen.
Mensen met dementie melden zich nooit bij de dokter. Het is altijd de omgeving die de eerste signalen opmerkt. Het inroepen van hulp van de huisarts en de casemanager kan dementie vertragen en draaglijk maken, zeker voor de mantelzorger(s).

Tijdens de verschillende onderzoeken op de geheugenpoli is goede achtergrondinformatie noodzakelijk, ook van de gezinsleden. Hoe hoger de persoon met beginnende dementie is geschoold, des te moeilijker is het om de diagnose te stellen. De kernvraag is of je nog in staat bent om je eigen leven te organiseren, ook als je alleen bent.

Wat kunnen we zelf doen als de diagnose is gesteld?

  • Roep de hulp in van een casemanager, zeker al u nog thuis woont.
  • Medicatie remt achteruitgang, maar slechts in 25% van de gevallen werkt dit zonder ernstige bijwerkingen.
  • Blijf actief, geestelijk, lichamelijk en sociaal.
  • Overweeg therapie.

Het Alzheimer Café werd goed bezocht (14 bezoekers). 

Naar Alzheimer Café Maarn

Deze pagina maakt deel uit van