Terugblik Alzheimer Café Wijk bij Duurstede 06.11.2019

Zelfs de vrijwilligsters, die deze woensdag het Alzheimer Café voor de negende keer mee helpen organiseren, werden volkomen verrast.

Want de vier Wijkse casemanagers gaven niet alleen een presentatie met tips over hoe je de feestdagen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers gezellig maakt, maar ze organiseerden een complete kerstdis. Het is altijd afwachten hoeveel mensen op onze open avonden komen, maar ruim voor aanvangstijd moeten al extra tafels worden bijgeschoven om alle 42 deelnemers van een plek te voorzien. Nadat Coby van Wijngaarden (Vitras) de soep heeft opgeschept, steekt Mary Miltenburg (Buurtzorg) van wal:

Ga bij een samenkomst met iemand met dementie altijd uit van zijn of haar beleving

Kan iemand met de ziekte dementie er geen plezier aan beleven, laat dan de samenkomst achterwege. Of anders, zorg dat bij het feestgebeuren niet te veel prikkels vrijkomen of dat de bijeenkomst niet te vermoeiend wordt. Het beste kun je het feest op een voor hen vertrouwde plek houden. Dan voelt iemand zich het beste thuis, op de eigen kamer. Kijk in overleg met verzorging of een bijeenkomst op de eigen kamer te organiseren is.

Kies een vertrouwd tijdstip

Kies ook voor een vertrouwd tijdstip. Als de maaltijd op een voor de gast met dementie afwijkend moment komt, dan heeft hij/zij helemaal geen trek of raakt haar/zijn dagritme kwijt. Dit kan teleurstelling, boosheid of onrust tot gevolg hebben.

Houdt het overzichtelijk

Houdt het overzichtelijk met maximaal 6 á 8 tafelgenoten, die van de situatie op de hoogte zijn. Ga uit van een gedekte tafel en opgediend eten, zodat heen-en-weer geloop achterwege blijft en iedereen rustig kan tafelen. Voer één centraal gesprek met onderwerpen, waar de gast met demente ook over mee kan praten". 
Terwijl de drankjes worden opgediend (ook alcoholvrije wijn) en Bernadette Visser (casemaneger van Quarijn en vandaag dus ook nog chefkok) hamrolletjes met augurk en asperge laat rondgaan, neemt José Heij (Buurtzorg) de microfoon over. "Is de genodigde met dementie niet vergezeld van zijn/haar mantelzorger, laat dan één tafeldame of tafelheer hem/haar begeleiden door spullen aan te reiken of handelingen voor te doen. Ook al is het gewoonlijk gangbaar, dat de gast met dementie een slabber draagt, doe dat nu niet maar gebruik voor de sfeer voor iedereen grote servetten.

Kies voor herkenbare producten van vroeger

Zoek voor het menu van vroeger herkenbare producten uit, en als het hanteren van bestek lastig is, kies dan voor fingerfood. Is kauwen een probleem, maal het eten, maar dan wel ieder gerecht apart. Appelmoes en vla zijn ook welkome toetjes. Vergeet ook niet te toasten of andere van vroeger bekende rituelen uit te voeren. Is er nog energie over dan kan tafelgenoot met dementie meehelpen met afruimen, anders is een DVD kijken of een rustmoment een betere oplossing".

Tijdens de pauze en het afsluitende vragenrondje worden nog minipasteitjes, kipnuggets en bitterballen opgediend, zodat iedereen voldaan verzadigd en met heel veel goede ideeën naar huis gaat.

Rond de feestdagen zijn er geen bijeenkomsten. Het volgende Alzheimer Café is op 5 februari 2020.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door