Terugblik Alzheimer Café Zeist 16.04.2019

       

Het Alzheimer Café in Zeist op 16 april 2019 stond in het teken van Fronto Temporale Dementie.

Een wat minder vaak voorkomende vorm van dementie die vaak optreed bij relatief jonge mensen. Het Café werd geopend met de documentaire 'Papa', gemaakt door Josselin Gordijn & Jet Verheijen. 'Papa' is een film over de vijftienjarige Renée die haar vader verliest aan een agressieve vorm van dementie, FTD.

Fronto Temporale Dementie (FTD) is een ingrijpend ziektebeeld, maar doordat het relatief weinig voorkomt zijn er maar weinig mensen bekend mee.

FTD is een overkoepelende term voor verschillende ziektes die gekenmerkt worden door gedragsveranderingen en taalstoornissen ten gevolge van een verschrompeling van de voorste delen van de hersenen. 

De gastspreker deze avond was Magreet Mantel (zie ook https://www.margreetmantel.nl). Na de film gaf zij toelichting en vertelde op een open manier over de impact van de diagnose FTD van haar echtgenoot op haar en haar gezin. 

Helaas bestaat er op dit moment nog geen medicijn om FTD te voorkomen, remmen of genezen. De behandeling is daarom vooral gericht op het verlichten van symptomen en familieleden helpen in de omgang met en verzorging van de persoon met FTD.
Iemand met FTD wordt naarmate de ziekte vordert steeds afhankelijker, waardoor verzorgers nieuwe verantwoordelijkheden op zich moeten nemen of zorg moeten regelen die daarvoor niet nodig was.

Er werden veel vragen gesteld en voor veel aanwezigen die ook een partner hebben met dementie was de situatie herkenbaar.

Wilt u meer weten over Fronto Temporale Dementie (FTD) bezoekt u dan de website FTD lotgenoten.

 

Deze pagina maakt deel uit van