Terugblik Alzheimer Café Zeist dinsdag 16 november 2021

Het thema deze avond is onbegrepen gedrag bij dementie.


Deze avond verwelkomen we gastspreker Iris de Vos (psycholoog van Warande). Zij ging met onze gastheer Chris Bruggink in dialoog over het onbegrepen gedrag van mensen met dementie. Op deze bijeenkomst waren 13 gasten aanwezig die, veelal als mantelzorger, ervaren dat het veranderende gedrag van hun naaste met dementie niet altijd eenvoudig is.

In een veilige sfeer konden de bezoekers praten over verschillende voorbeelden van gedrag. Zo kwamen er voorbeelden naar voren van boosheid en agressie en het ontstaan van veranderingen in de relatie tijdens het huwelijk.

Iris gaf bondig aan wat belangrijk is.

  • Het bewaken van grenzen
  • Meebewegen, ga niet in de verdediging.
  • Luister goed en bekijk wat je mogelijkheden (en beperkingen) zijn.

Voor alle betrokkenen (ook voor professionals) geldt; luister goed naar degene met dementie en vraag je af waar dit gedrag vandaan komt. Als je iemands achtergrond kent, kun je misschien beter begrijpen waarom die persoon zich zo gedraagt.

Verplaats jezelf in de ander

Hoe zou jij het vinden als iemand zomaar je slaapkamer binnenloopt om je te wassen.
Let ook op je eigen conditie. Als je fit bent kun je gemakkelijker meebewegen. Vraag advies en hulp aan de huisarts of casemanager. Schroom niet eventueel je kinderen of goede buren erbij te betrekken.

Ondanks gevoelens van onmacht en verlies is het belangrijk ook de mooie dingen te blijven zien. Mensen met dementie verliezen hun cognitieve functies, maar de emoties blijven heel puur. 
 

Deze pagina maakt deel uit van