Terugblik Alzheimer Café Zeist op 22 februari 2022

Op dinsdag 22 februari jl. was Marinus van den Berg gastspreker in het Alzheimer Café in Zeist.

Marinus is jarenlang actief geweest als geestelijk verzorger. Met zijn mooie verhalen uit de praktijk spreekt hij een ieder aan. 

Marinus staat ook stil bij de afgelopen jaren die in het teken stonden van Corona. De enorme impact die dat op iedereen heeft gehad. Hij bezoekt nog steeds ex-Covid patienten uit de verpleeghuizen. Mensen willen graag hun verhalen delen over de eenzaamheid.

Blijf vertellen en delen

Hoe het was om mensen te verliezen met alle beperkingen die tijdens de Corona maatregelen golden. Zo belangrijk om het verhaal te blijven vertellen en te delen. Blijf vragen “hoe was dat voor u?” Veel verdriet en zeker niet uit te leggen aan mensen met dementie. 
Het boek 'Hemelrijk', geschreven door Chris de Stoop, geeft hier een heel goed beeld van. 

Marinus benadrukt de rol van de familie. In het verleden had de familie nauwelijks een plek in de verpleeghuizen. Nu wordt steeds meer beroep gedaan op de mantelzorgers. In de zaal vertellen de aanwezigen hoe moeilijk de rol van mantelzorger soms is. Worstelend met 'een leugentje om bestwil'. 

Het is fijn om de verhalen van elkaar te horen

Martinus geeft aan dat het heel belangrijk is dat mantelzorgers, ook na het overlijden van hun partner, de avonden van het Alzheimer Café blijven bezoeken. Het vinden van herkenning kan enorm helpen.

Tip

Marinus noemt het boek 'Voorbij, voorbij' van Clairy Polak. Een aanrader. 

 

Naar Alzheimer Café Zeist

Deze pagina maakt deel uit van