Terugblik Wereld Alzheimer Dag in gemeente De Bilt 20.09.2019

Muziek en dans hebben een bijzondere mentale en fysieke uitwerking op mensen met dementie.

Daarom heeft het Netwerk Dementie De Bilt voor Wereld Alzheimer Dag een ouderwets gezellig dansfeest voor ouderen, mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie en vrijwilligers in samenwerking met Het Danspaleis georganiseerd. 

Even terug in de tijd

Om 12.30 uur druppelen de eerste bezoekers al binnen. Getriggerd door de uitnodiging, gelezen in de lokale media of toevallig gezien op bezoek bij de Biltse Hoek hebben zij vooral veel zin in een ouderwets middagje gezelligheid. Even geen zorg, even terug naar de tijd van toen. Toen ze nog jong waren, verliefd, gezond van lijf en leden en de sterren van de hemel dansten en zongen. Het  Van der Valk Hotel is er ook klaar voor. Koffie, thee, gebakjes en vrolijke jonge medewerkers staan klaar om de gasten welkom te heten. 

Om 13.00 uur ontstaat er zelfs een klein file voor de ingang van het Van der Valk hotel: de busjes rijden af en aan met gasten die dit keer een andere vorm van dagbesteding beleven dan anders. Ze hebben een middagje uit en zijn nog ongewis wat hen te wachten staat. Wat onwennig door deze nieuwe omgeving nemen ze plaats.  

De zaal loopt vol

Al gauw is de onwennigheid en de eventuele onrust voorbij. De zaal is volgelopen en voor we het weten gaan alle armen van de 162 bezoekers omhoog, worden de voeten en benen gestrekt en doet iedereen mee met de 3 warming-up workshops die door Fysio Fitness Visscher, Run4BodyandMind en Annelies Devilee van Yoga voor ouderen worden gegeven.

Om 14.00 uur opent Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt het bal. Na een warm welkomstwoord knipt hij het lint door en gaat Het Danspaleis los. Op de muziek van Doris Day, Frank Sinatra, Johnny Hoes en Lou Bandy gaan de voetjes van de vloer. En hoe! Al snel is de dansvloer gevuld en wordt er mee getwist op Chubby Checker’s ‘ Lets twist again’! Ook de pasjes en bewegingen van de Vogeltjesdans herleven en voor we het weten wordt de polonaise gelopen op ‘Leef’ van Andre Hazes. 

In het zonnetje

Tussendoor worden ook nog enkele mensen in het zonnetje gezet. Zo ook meneer Van Rossum, een vaste bezoeker van het Alzheimer Café in Bilthoven. Zijn vrouw heeft dementie en is met de dagbesteding (de Rinnebeek) naar De Biltse Hoek gekomen. De dag erna wordt meneer van Rossum 80 jaar en zo is deze middag een mooie gezamenlijke start van wat een heel feestweekend voor hen gaat worden. Ook de directie van Van Der Valk, de heer en mevrouw Deenik, worden in het zonnetje gezet en bedankt voor hun enorme bijdrage door de locatie, koffie/thee en lekkers, dansvloer en personeel gratis ter beschikking te stellen voor deze enorm gezellige en onvergetelijke middag.

Om 16.00 uur is de middag ten einde en zijn de eerste busjes met gasten weer huiswaarts vertrokken. Met een mooie “goodie bag” en wellicht wat spierpijn en al na neuriënd kijken ze terug op een prachtige middag waar ze zich even te gast, jong en onbezorgd hebben gevoeld.

Weer terug naar huis


De organisatie

Deze middag is georganiseerd door het Netwerk Dementie De Bilt met bijzondere medewerking van, en dank aan, Hotel van Der Valk Biltsche Hoek, Fysio Fitness Visscher, Run4BodyandMind, Yoga voor ouderen en Rabobank Rijn en Heuvelrug

Deze pagina maakt deel uit van