Utrechtse Heuvelrug eerste geteste dementievriendelijke gemeente

Bezoek en telefoon van ‘dementerende’ mystery guests goed opgepakt

20-07-2016 De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft deze week van Alzheimer Nederland, regio Zeist e.o. gehoord dat zij zich de eerste GETESTE dementievriendelijke gemeente (inclusief politie) van Nederland mag noemen. De afgelopen maanden hebben eigen medewerkers na een training van Alzheimer Nederland, regio Zeist e.o. al hun collega’s en ook burgemeester en wethouders geleerd hoe je iemand met dementie kunt herkennen en hoe je vervolgens moet handelen. Ook de wijkagenten van de gemeente waren hierbij betrokken. Waar andere gemeenten het bij een training laten, heeft Utrechtse Heuvelrug zich vervolgens ook uitgebreid laten testen op dementievriendelijkheid. Hiervoor hadden ‘dementerende’ mystery guests vanuit Alzheimer Nederland de afgelopen periode veelvuldig contact met de gemeente, zowel fysiek als telefonisch.

Om dementievriendelijk te worden, werkt de gemeente Utrechtse Heuvelrug  al geruime tijd samen met verschillende partijen. Zo heeft de lokale Albert Heijn in Doorn vorig jaar als eerste supermarkt in Nederland het certificaat ‘dementievriendelijke winkel’ gekregen. De gemeente kan hiernaast nu het predicaat 1e geteste dementievriendelijke gemeente op haar conto schrijven. Wethouder Hans Nijhof: “Het overgrote deel (meer dan 81,15%)  van deze telefoontjes en bezoekjes  verliep uitstekend. Het geleerde werd prima in praktijk gebracht. De dementerende werd gerustgesteld, in korte zinnen toegesproken, er werd één vraag tegelijk gesteld en gecheckt of de ander begreep wat er bedoeld werd enz. Het is heel bijzonder dat we dat met elkaar als organisatie in zo’n korte tijd hebben bereikt. “

Ook burgemeester Frits Naafs is blij met het behaalde resultaat: “Je merkt dat dementie een onderwerp is dat erg leeft, omdat diverse medewerkers ook in de privésfeer hiermee te maken hebben. Dat maakt het aan de ene kant confronterend, maar  aan de andere kant ook goed om dit met elkaar te kunnen delen en zo van elkaar te kunnen  leren hier (nog) beter mee om te gaan op het werk. Daarnaast ben ik blij dat ook de politie hierin samen met ons is opgetrokken. Hierdoor kunnen we elkaar versterken en onze dementerende inwoners nog beter van dienst zijn in de toekomst.”

De komende tijd werkt de gemeente  met de initiatiefgroep dementievriendelijke gemeente aan de verdere uitrol van dementievriendelijkheid in de gemeente, onder meer bij de lokale ondernemers en de bibliotheken.

Op woensdag 24 augustus was de officiële uitreiking van het predicaat door staatssecretaris Martin van Rijn en het certificaat door Fenny Wiss van Alzheimer Nederland, regio Zeist e.o.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door