Bijeenkomst Alzheimer Café in Leersum 10.09.2018

17 september 2019

Maart jl. zijn we op verzoek van het Dorpsnetwerk Leersum gestart met een Alzheimer Café in Cultuurhuis De Binder. Gezien het succes en de mooie opkomst gaan we hiermee door, om de maand in Maarn en Leersum.

Op maandagmiddag 10 september 2018 was klinisch geriater dr. Ariël Vondeling uitgenodigd om aan de gasten te vertellen over de verschillende vormen van dementie.

Tijdens de inloop verzorgde Jeanine Roos warme welkomstklanken. De zaal was gezellig aangekleed en er was voor bloemen gezorgd. De heer Vondeling wist op aansprekende wijze de verschillende vormen van dementie, met de bijbehorende karakteristieke verschijnselen, te duiden.

Het blijkt dat het vroegtijdig stellen van een diagnose heel belangrijk is voor de patiënt, maar vooral ook voor directe familie en begeleiding. De ziekte treedt meestal bij ouderen op, dit wordt mede veroorzaakt door de huidige hogere levensverwachting. Er werden ook verschillende risicofactoren behandeld. Zo hebben alcohol en voeding grote invloed op het verloop van de ziekte en aangeraden wordt veel te bewegen, liefst in de buitenlucht. Dementie is meer dan geheugenverlies, het gaat over de persoon die je bent en hoe je de ziekte verwerkt.

Aan het eind van de lezing werden veel persoonlijke vragen gesteld, waarbij de nadruk lag op hoe te handelen bij ontmoeting met en begeleiding van mensen met dementie. Veelal wordt de ziekte door de patiënt zelf ontkent en dan is het moeilijk voor mantelzorgers en familie om hiermee om te gaan.

Gezien de enthousiaste opkomst (20 bezoekers) gaan we zeker verder met dit initiatief. Het eerstvolgende Alzheimer Café in Leersum wordt georganiseerd op 12 november. De gastspreker is dan dr. R. Koole, huisarts in Leersum. Hij gaat de rol van de huisarts bij dementie toelichten.

Het Alzheimer Café wordt georganiseerd door Alzheimer Nederland, afd. Zeist en Omstreken i.s.m. St.QuaRijn, Heuvelrug Senioren, Samen op de Heuvelrug en Dorpsnetwerk Leersum.

 

Deze pagina maakt deel uit van