Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Fototentoonstelling Cathy Greenblat

De Amerikaanse fotografe Cathy Greenblat heeft een fototentoonstelling samengesteld met portretten van mensen met dementie en hun omgeving. Deze tentoonstelling gaat de hele wereld over en doet in september De Bilt en omgeving aan. Op verschillende locaties zijn een of meer foto’s te zien die een kijkje geven hoe het is om te leven met dementie, als persoon met dementie of als je partner, ouder of vriend of kennis dementie heeft.

Over Love, Loss and Laughter

De Amerikaanse fotografe Cathy Greenblat heeft een fototentoonstelling samengesteld met portretten van mensen met dementie en hun omgeving. Deze tentoonstelling gaat de hele wereld over en doet in september ook De Bilt, Zeist en omgeving aan. Op verschillende locaties zijn een of meer foto’s te zien die een kijkje geven hoe het is om te leven met dementie, als persoon met dementie of als je partner, ouder of vriend of kennis dementie heeft.

(Fiets)route van 20 tot 27 september

Langs alle locaties in de hele regio van Bunnik, Zeist en De Bilt waar foto’s hangen van de tentoonstelling is een fietsroute gemaakt. De fietsroute is te vinden op www.alzheimer-nederland.nl. Maar u kunt natuurlijk ook één of meer locaties uitzoeken om een deel van de foto’s te zien en tegelijkertijd kennis te maken met de organisatie waar de foto’s hangen.

De locaties die meedoen met de fototentoonstelling

- De Bilthovense Boekhandel, Julianalaan 1, 3722 GA Bilthoven. In de etalage staat een foto en er zijn boeken en materialen die gaan over dementie tentoongesteld. 15 - 27 september.
- Onvergetelijk Leven, Tolakkerweg 86, 3739 JR Hollandse Rading. Op de dagbestedingslocatie voor mensen met dementie van Onvergetelijk Leven in Hollandse Rading is een route gemaakt langs een grote collectie foto’s. De route is uitgezet op het buitenterrein en voor een klein deel binnen. 15 september - 15 oktober.
- Servicecentrum De Bilt, Molenkamp 60, 3732 EV De Bilt. In het servicecentrum hangen foto’s van de tentoonstelling. Ook zijn er spulletjes te zien uit grootmoeders tijd. Maandag 20 september, 13.00 - 16.00 uur. Dinsdag 21 september, 13.00 - 16.00 uur. Woensdag 22 september, 9.00 - 14.30 uur. Vrijdag 24 september, 9.00 - 12.00 uur.
- De Rinnebeek, Sint Laurensweg 11, 3732 BA De Bilt.

Op deze locaties voor dagbesteding voor mensen met dementie kunt u deels binnen en deels buiten een aantal foto’s zien.
- Biltse Hof, Professor Bronkhorstlaan 4, 3723 MB Bilthoven. In de hal hangen foto’s die bij de tentoonstelling horen.
- Idea bibliotheek, Planetenplein 2, 3721 LH Bilthoven. In de bibliotheek zijn enkele foto’s te bezichtigen en er is een kast waarin allerlei materialen zijn verzameld rond het thema dementie, Tijdens openingstijden maandagmiddag, dinsdag - vrijdag de hele dag.
- D’Amandelboom, Noord Houdringelaan 82, 3722 BT Bilthoven. In de hal zijn enkele foto’s te vinden.

Dinsdag 14 september - Alzheimer Café De Bilt

Inloop 19.30 uur. Café start om 20.00 uur tot 21.30 uur. Alzheimer Nederland organiseert in De Bilt elke tweede dinsdag in de maand het Alzheimer Café. Iedereen die met dementie te maken heeft is welkom. Er is altijd een spreker aanwezig en er is ruimte om ervaringen te delen. Informatie en opgeven: email: Alida Melkert Oosting, telefoon (030) 656 29 77. 

Maandag 20 september - Training 'Omgaan met dementie' voor mensen die in een winkel werken 
Maandag 20 september, 9.30 - 11.30 uur. Servicecentrum MENS De Bilt, Molenkamp 60, De Bilt.
Woensdag 22 september, 19.00 - 21.00 uur. MENS De Bilt Servicecentrum Maartensdijk, Maertensplein 96, Maartensdijk. Alzheimer Nederland biedt tegen gereduceerd tarief een training aan ‘omgaan met dementie’ voor winkeliers en winkelpersoneel. Stel je voor... Een meneer komt voor de vierde keer die dag in jouw apotheek een zalfje halen. Zonder recept. Of je ziet in jouw supermarkt een keurige mevrouw die zomaar pakken koffie uit het rek op de grond laat vallen. Hoe reageer jij? 
Informatie en opgeven: MENS De Bilt, (030) 744 0595.  Kosten: 25 euro per persoon.

Beth Shamar en Wereld Alzheimer Dag

Maandag 20 tot en met donderdag 23 september Beth Shamar, Grothelaan 1a, Groenekan. Op alle dagen worden activiteiten georganiseerd voor de huidige bezoekers van Beth Shamar en hun mantelzorgers. Wilt u aansluiten of een keer komen kijken neem dan contact op. Informatie en opgeven: (0346) 211755 of [email protected]

Fototentoonstelling en kennismaken met de fotografe Cathy Greenblat

Maandag 20 september, 13.00 - 16.00 uur. Servicecentrum MENS De Bilt, Molenkamp 60, De Bilt. Kennismaken met de fotografe Cathy Greenblat die de fototentoonstelling heeft gemaakt. Bekijk gelijk de foto’s op de locatie de Molenkamp. Opgeven mag, hoeft niet: (030) 744 05 955.

Dinsdag 21 september - Kleuranalyse: welke kleur past bij u?

Dinsdag 21 september op afspraak. Brasserie Olivier, Emmaplein 2, Bilthoven.
Passend binnen het thema ‘Het andere gezicht van dementie’ wil Senior Support u verrassen met een nieuwe look en wellicht een nieuwe style. Daarom bieden wij mensen met geheugenproblemen en/of hun mantelzorgers een gratis persoonlijke kleuranalyse aan. Informatie en opgeven: [email protected].

Tai Chi

Dinsdag 21 september, 10.30, 11.30 of 13.30 uur. Rinnebeek, Sint Laurensweg 11, De Bilt. Tai Chi is een Chinese bewegingsleer waarbij je door ronde, vloeiende en harmonieuze bewegingen je bewust omgaat met je lichaam en geest. Omdat je in Tai Chi met je energie werkt in plaats van spierkracht, ben je vele malen sneller en krachtiger dan iemand die louter spieren gebruikt. Met Tai Chi leer je jezelf verdedigen en weerbaar te worden tegen alle invloeden van buitenaf. De lessen duren een half uur. Informatie en opgeven: Rinnebeek, 06 838 07 459.

Op de koffie met een casemanager

Dinsdag 13.00-15.00 uur. Servicecentrum MENS De Bilt, Molenkamp 60, De Bilt.
Op dinsdagmiddag hebben twee casemanagers de koffie klaar staan in Servicecentrum De Bilt. Vindt u het fijn om een keer met een professional te praten over wat dementie met u doet, als persoon met dementie, als mantelzorger of omdat u geïnteresseerd bent in dit onderwerp, kom dan op de koffie. U kunt ook met hen de foto’s bekijken en de spullen van vroeger die in Servicecentrum De Bilt tentoongesteld worden. Zijn er dingen die u herkent of had u vroeger heel andere spullen in huis? Opgeven mag maar hoeft niet: MENS De Bilt, (030) 744 05 95.

Woensdag 22 september - Lekker bewegen

Woensdag 22 september, 14.30-16.30 uur. D’Amandeboom, Noord Houdringelaan 82, Bilthoven. Zin in koffie en bewegen? Op woensdagmiddag gaan we na een kopje koffie bewegen met Hans. Deze fysiotherapeut geeft een gezellige groepsles. Ook hebben we een loop- en spelparcours uitgezet wat u uit kunt proberen. De duo fiets en de Riksja staan ook klaar voor een proefrit. Genoeg te doen dus! En neem vooral uw rollator mee dan kijken we even of alles goed is afgesteld en u hem veilig kunt gebruiken. Informatie en opgeven: (06) 124 07 745 of (030) 229 56 00. Opgeven mag, hoeft niet.

Vrijwilligerswerk en dementie

Woensdag 22 september, 10.00-12.00 uur. MENS De Bilt, Molenkamp 60, De Bilt
Hoe kunt u buitenshuis zo lang mogelijk de dingen blijven doen die u altijd al deed? Hoe kunt u bijvoorbeeld vrijwilligerswerk blijven doen op de plek waar u zich altijd thuis hebt gevoeld? Is er een manier of plek waar ik lekker bezig kan blijven ook al gaat mijn geheugen achteruit? Op deze ochtend bent u welkom als u eens wilt praten hoe u vrijwilligerswerk kunt blijven doen. Ook zijn mensen welkom die als maatje samen met iemand met dementie vrijwilligerswerk willen gaan doen. Maaike Drok denkt graag met u mee over mogelijkheden. Informatie en opgeven: MENS De Bilt, (030) 744 05 95.

Vrijdag 24 september - Schilderen met ecoline

Vrijdag 24 september, 10.00-12.00 uur. MENS De Bilt, Molenkamp 60, De Bilt.
Op deze ochtend geeft Maartje Roos een speciale workshop voor mensen met dementie en hun naasten. Heeft u zin om de kwast te pakken en te kijken wat voor kleuren u op het doek tevoorschijn kunt toveren? Kom dan vooral deze ochtend. De workshop is zowel voor mensen die al ervaring hebben en voor mensen die geen ervaring hebben. Informatie en opgeven: MENS De Bilt, (030) 744 05 95.

Zaterdag 25 september - Mantelzorgers lunch

Tijd 12.30-14.00 uur. Buro Lou, Leyenseweg 38, Bilthoven.
Wij zijn Saskia en Myrthe en samen runnen wij het Verlies Atelier. Een plek waar we met vele vormen van verlies werken, voor alle betrokkenen. Tijdens deze lunch worden mantelzorgers even in het zonnetje gezet. Het wordt smullen en ontspannen, en de deelnemers ontvangen een kleinigheidje mee als aandenken aan deze bijeenkomst. Mantelzorgers zijn zeer belangrijk en onmisbaar, en ook zij hebben te maken met verlies, of ze nou mantelzorger zijn van een familielid of als “maatje” het is belangrijk dat zij ook worden gezien, gekend en gevoed, letterlijk en figuurlijk. Onze ervaring is dat dit vaak onvoldoende gebeurt, simpelweg omdat er soms de ruimte en gelegenheid niet voor is. Wees dus welkom om een heerlijke bondgenoten-lunch te hebben met plezier en een hart onder de riem. We hebben van alle “markten” iets. Vlees, vis, vegetarisch vegan, smakelijke broodjes, soep en andere lekkernijen. Bijdrage: € 6,- per persoon. Informatie en opgeven: Saskia Looyen en Myrthe Terranea (06) 215 42 622 / (06) 113 18 318 of www.verliesatelier.nl.

 

Dementie is van ons allemaal. Mensen met dementie staan midden in de samenleving, zijn een onderdeel van de samenleving net als de mensen die om hen heen staan. In de Wereld Alzheimer Week organiseren we activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten en ook voor mensen die (nog) niet met dementie te maken hebben. Wat kun jij bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving?