WereldAlzheimerDag in Kaag en Braassem

Het uitgereikte boek
Het uitgereikte boek
Nieuws van de Werkgroep Dementievriendelijk Kaag en Braassem

Eén van onze doelen is om de jeugd te informeren over dementie.

Maandag 21 september was het Wereld-Alzheimerdag met als thema Jong en Oud.

Juist speciaal op deze dag heeft de Werkgroep Dementievriendelijk Kaag en Braassem dat in onze gemeente gevierd met de kinderen van groep 7 en 8 van drie basisscholen. De 200 kinderen hebben op een ludieke manier een boekje met als titel “Chaos in de bovenkamer” gekregen waarin dementie wordt uitgelegd, in combinatie met praktische opdrachten, tips voor een bezoek aan iemand met dementie en mooie illustraties. O.a. ook voor scholen en docenten die met de klassen op een praktische en interactieve manier bezig willen zijn met dit maatschappelijke thema.

Vorig jaar hebben wij als werkgroep de voorstelling “Rimpelsteeltje” welke gaat over een vergeetachtige oma georganiseerd. Dat was een groot succes en maakte veel vragen los. Veel vragen die toen gesteld zijn worden in dit boekje beantwoord. Het boekje is mede gefinancierd met subsidie van de gemeente Kaag en Braassem en een royale gift van Boekhandel Veenerick waarvoor onze dank.

 

 

Chaos in de bovenkamer maar ook een beetje leuke chaos bij het uitdelen van de boekjes.

Met gouden ballonnen hangend onder een paraplu werden de herinneringen van iemand met dementie uitgebeeld. Een heleboel herinneringen die zij of hij verzameld heeft gedurende het leven. Helaas vallen sommige stukjes van de hersenen uit als je dementie krijgt en kun je steeds minder onthouden. Langzamerhand verdwijnen de herinneringen van kort geleden en daarna steeds meer herinneringen.

Kinderen verzámelen juist herinneringen. Deze worden opgeslagen en niet vergeten. Met groene ballonnen hangend onder een paraplu werden de herinneringen van de kinderen uitgebeeld.

Naarmate de dementie vordert verdwijnen de herinneringen. De nieuwste het eerst. Op elke gouden ballon stond een herinnering die letterlijk verdween toen de ballon stuk geprikt werd.

Pijnlijk duidelijk werd het toen er maar heel weinig gouden ballonnen, de herinneringen van de mens met dementie, overbleven terwijl het aantal groene ballonnen, de herinneringen van de kinderen, steeg.

Hoe de kinderen meedachten bleek wel uit de aandacht en de vele vragen die gesteld werden.

 

Op dit moment zijn er in Kaag en Braassem ruim 400 mensen met dementie en men verwacht dat er over 30 jaar ongeveer 840 mensen aan deze ziekte zullen lijden. Verdrietig als je daar over nadenkt.

Wij hopen dat als onze kinderen al jong bewust zijn van wat dementie betekent en wij daar met hen over kunnen praten, wij goed op weg zijn om van deze gemeente een dementievriendelijke gemeente te maken.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door