Circus in de zorg in Heemstede, een verslag van Saskia Nooitgedagt

Een verslag van het circus in de zorg dat op 21 september zijn tenten opsloeg in Heemstede

Een verslag van het circus in de zorg dat op 21 september zijn tent opsloeg in Heemstede

 

Herkenning bij Circus in de Zorg

Sinds mei 2022 werk ik voor Alzheimer Nederland als Communicatiemedewerker. Ik voel me bevoordeeld dat ik voor deze mooie organisatie mag werken en ik heb enorm veel bewondering voor de vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor de strijd tegen dementie. Ik was dan ook ontzettend trots dat ik op Wereld Alzheimer Dag 2022 samen met mijn dochter een van de activiteiten van regio Zuid-Kennemerland kon bezoeken.

Elke woensdag ga ik met mijn dochter van vier op stap. Zij heeft dan een halve dag school en ik heb mijn vrije dag, dus we hebben echt even tijd voor elkaar. Ik wilde heel graag samen met haar Wereld Alzheimer Dag beleven en hoopte dan ook dat er een activiteit was waar we samen naartoe konden gaan. Dat Circus in de Zorg haar tent had opgezet in Heemstede was natuurlijk geweldig. Het was voor mij ontzettend lang geleden dat ik bij een circus was geweest, voor Cato was het zelfs de eerste keer. Eerlijk is eerlijk, we waren allebei een klein beetje nerveus.   

Cicus in de zorg Heemstede

 

We werden ontzettend fijn ontvangen; er waren ballonnen, circusdirecteur Frank stond bij de ingang, iedereen was vrolijk en verheugde zich. De tent was gevuld tot de nok, er moesten zelfs extra stoelen bijgezet worden. Prachtig om te zien; jong en oud door elkaar, kindjes op schoot bij hun grootouders, stellen die elkaars hand vasthielden. Ik was ontroerd. Ontroerd door de sfeer, ontroerd door wat hier werd neergezet door de vrijwilligers voor iedereen die te maken heeft met dementie.

De middag bracht herkenning en herinnering. Vlak nadat de show was gestart, zette clown Franky met zijn miniharmonica een lied in. ‘Iedereen die het kent mag meezingen. En als je het niet  kent, mag je ook meezingen’. De eerste tonen klonken. En werden herkend. Het prachtige ‘Somewhere over the rainbow’ werd door iedereen meegezongen. Het raakte me enorm. Zo zaten we, samen. Mensen met dementie, mensen zonder dementie. We zongen samen en waren verbonden door een lied dat wij allemaal herkenden en herinnerden.

En dat is denk ik wat we proberen te bereiken met een dag als deze. Verbinding, elkaar horen, elkaar zien, samen zijn. Aandacht geven aan elkaar, wat het ook is waarin we elkaar vinden. Ik ben enorm blij dat ik deze middag heb mogen meemaken en wil alle vrijwilligers en met name Bert, Frank en Camilla ontzettend bedanken. Mede namens dochter Cato!

                                                                                                                                    Saskia Nooitgedagt

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door