NS en Alzheimer Nederland introduceren de Hoofdreiscoupé

NS en Alzheimer Nederland introduceren de Hoofdreiscoupé
NS en Alzheimer Nederland introduceren de Hoofdreiscoupé

Speciaal voor bewoners met dementie in verpleeghuizen heeft NS de Hoofdreiscoupé ontwikkeld. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. Kijkend uit het ‘raam’ van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoort rijdt. “De coupé prikkelt verschillende zintuigen: kijken, voelen en horen. Door de herkenbaarheid van de Hoofdreiscoupé brengen we wellicht leuke herinneringen terug.” Aldus Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland.

Hoofdreiscoupé in Haarlem

Op 3 juni 2021 opende Gerjoke Wilmink samen met president-directeur van NS Marjan Rintel en conducteur Angela Wierenga de Hoofdreiscoupé in het Reinaldahuis van Zorggroep Reinalda in Haarlem. Ook Theo van Uum van het ministerie van VWS was aanwezig bij de start van deze ‘reis’. Marjan Rintel vertelt: “Voor mensen met vergevorderde dementie is reizen niet meer vanzelfsprekend. We hopen reizigers met de Hoofdreiscoupé weer even mee op pad te mogen nemen, al is het in hun eigen vertrouwde omgeving.” De coupé bestaat uit echte treinonderdelen: treinstoelen, tafeltje en zelfs een prullenbak. En staat in de gemeenschappelijke ruimte zodat bewoners en familieleden kunnen plaatsnemen om een kopje koffie te drinken en met elkaar herinneringen op te halen of in stilte uit het raampje te kunnen staren.

Hoofdreiscoupé op tournee

De Hoofdreiscoupé bezoekt 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. Na Haarlem gaat de Hoofdreiscoupé naar Rotterdam.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door