Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Na een gelukkig huwelijk van veertig jaar krijgt Dini Kalkman een beroerte en daaroverheen de diagnose vasculaire dementie. Door de ogen van haar man Sybren zie je hoe ze moedig hun leven proberen gewoon voort te zetten, de dingen te blijven doen die ze leuk vinden en hoe ze omgaan met de toenemende beperkingen door de dementie.

Sybren ziet bij zijn vrouw de onzekerheid, de ontreddering en de stemmingswisselingen, en hij weet zeker dat zij het gelukkigst zal zijn als ze zo lang mogelijk thuis blijft. Hij neemt de mantelzorg op zich, gaandeweg met steeds meer hulptroepen. Dagelijks komen ze voor verrassingen en uitdagingen te staan, maar ze blijven zoeken naar de levensvreugde. En met die instelling blijkt er veel te kunnen.

Sybren Kalkman beschrijft dat proces, dat na 18 jaar eindigt wanneer Dini overlijdt, met lichtheid en humor. Het is een boek vol hoop. Een leerzaam boek bovendien, ook al omdat Kalkman in een bijlage zijn visie op de ouderenzorg in de toekomst geeft. Maar bovenal is het één grote liefdesverklaring, die geen lezer onberoerd zal laten.