Contact

Sjef Ramakers M: 06-10402124 E: s.ramakers@live.nl

Adres

Gemeenschapshuis Gulper Hoes

Rosstraat 5

6271 BG Gulpen

Activiteiten

Je zorgt voor iemand met dementie.

Veel mantelzorgers gunnen zichzelf nauwelijks vrije tijd. Dit is begrijpelijk, maar maakt de last ook zwaarder. Wil je voorkomen dat je overbelast raakt of vereenzaamt, dan moet je emotioneel en lichamelijk goed voor jezelf zorgen. Vooral nu in corona tijd.

Het Alzheimer Café vraagt mantelzorgers van een naaste met dementie naar hun mening. Wij nodigen en stimuleren hun om ervaringen te delen en andere mantelzorgers tips te geven. De vijf meest genoemde adviezen zijn:

1* Accepteer de ziekte.

2* Zoek geluk in de kleine dingen.

3* Verplaats je in de wereld van de naaste met dementie.

4* Neem beslist tijd voor jezelf.

5* Onderhoud sociale contacten

Een tegen eenzaamheid.

Merk je dat iemand zich eenzaam voelt? 

Steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Daarom is het juist in deze coronatijd belangrijk om naar elkaar om te blijven kijken. Zeker als het gaat om de ouderen en mensen met dementie in onze samenleving. Vraag je alleenstaande buurman of je een boodschap voor hem mee kan nemen, of bel je oma of kennis iets vaker om te vragen hoe haar dag is geweest.

Ook jij kunt vandaag iets betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt. Een klein gebaar kan het verschil maken. Iedereen wil zich graag goed voelen. Actief, gewaardeerd en verbonden met anderen. Toch gaat het nog wel eens mis. Een klein steuntje in de rug kan dan groot verschil maken. Als mensen wat minder mobiel worden, ligt de eenzaamheid op de loer. Over eenzaamheid onderling praten is nog steeds moeilijk, dat kan ook later in het gesprek, maar spreekt de persoon in kwestie wel aan en vraag hoe het gaat. Maak een praatje, dat kan overal over gaan. Heel belangrijk: Luister

Eerlijk is eerlijk: Het coronavirus maakt het niet eenvoudig Iets te ondernemen. Zeker ouderen, die nu eenmaal een verhoogd risico hebben, zijn vaak aan huis gekluisterd. Des te belangrijker dus om toch contact te houden.

Houd afstand, maar houd contact.

Met vriendelijk groeten,

Sjef Ramakers. Alzheimer café Gulpen-Wijlre.

Deze pagina maakt deel uit van