Blog 5 Dementie en het slaapritme

Op 20 mei strijk ik neer in het Alzheimer Café Eindhoven. Blij verrast dat het Café zich bevindt in een sfeer van een dorpsplein op een zomerse avond. Het licht op dit plein zou later deze avond nog ter sprake komen. Het licht was namelijk zacht van kleur en sfeervol. Ik was overigens niet de enige die onder de indruk was. Het dorpsplein was goed gevuld door mensen met dementie, mantelzorgers en leerlingen van de zorgsector. Met een aangeboden kop koffie, achtergrond muziek en een praatje aan tafel, kon wat mij betreft, de avond beginnen.

Het thema dat Anke Vogels voor ons in petto heeft is dementie en het slaapritme. Als gast is Liselore, neurowetenschapper, uitgenodigd om het een en ander te vertellen over hoe het slaapritme verstoord kan raken. Factoren zoals medicijnen, te weinig beweging, te weinig nachtrust, cafeïne, alcohol kunnen van invloed zijn op de nachtrust waardoor er een slaapritmestoornis kan ontstaan.

Liselore vertelt voor de pauze hoe deze factoren eventueel aangepast kunnen worden en wat je kunt doen om een slaapritmestoornis te verminderen. Verschillende tips worden door haar gegeven. Tevens is het goed te horen dat er een onderzoek loopt met verschillende soorten kleuren licht. Deze kleuren kunnen namelijk van invloed zijn op het slaapritme. 

Na de pauze worden er vragen beantwoord die tijdens de pauze zijn opgeschreven of persoonlijk worden gesteld. Ook enkele tips werden gegeven door de bezoekers zelf.

Al met al weer een leerzame avond voor mij.

Wil je zelf ook een keer aanwezig zijn bij het Alzheimer Café in het DAFmuseum? De laatste voor de zomervakantie is op maandag 17 juni met als thema pijn en dementie. Wil je graag naar een Alzheimer Café bij jou in de buurt? Kijk dan op deze site voor alle andere Alzheimer Cafés en thema’s. https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/zuidoost-brabant

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door