Dagvoorziening De Steen uit in Son en Breugel in het Sonnetje gezet

Simone en Ramon hebben ook in coronatijd nog steeds hart voor hun cliënten

Son en Breugel - Lionsclub Son en Breugel wil een aantal lokale ondernemers het welverdiende podium geven. Dit doen zij op 3 juli als de ‘Lionsclub Son en Breugel Trofee 2021’ uitgereikt wordt aan een Son en Breugelse ondernemer die zich op een speciale wijze heeft ingezet voor de gemeenschap in Son en Breugel, of een speciale prestatie heeft geleverd in deze coronatijd. Deze ‘Trofee’ werd in 2020 voor de eerste keer uitgereikt aan Adrie Neervoort, uitgever en eigenaar van DeMooiSonenBreugelKrant. Wie neemt de tweede ‘Trofee’ in ontvangst? Deze vraag wordt 3 juli beantwoord, tijdens de feestelijke uitreiking.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

Voorafgaande aan deze uitreiking besteedt Lionsclub Son en Breugel, verdeeld over de komende weken, aandacht aan zeven lokale ondernemers die de afgelopen jaren door de Rabobank, de hoofdsponsor van de jaarlijkse Ondernemersavond, tot ‘Starter van het jaar’ zijn uitgekozen. In DeMooiSonenBreugelKrant van 12 mei werd teruggeblikt met Mart Habraken, ‘Starter van het jaar 2014’; deze week staat Simone den Uijl en Ramon Haans-den Uijl van De SteenUijl ‘in het Sonnetje’.

Puur en op gevoel
Simone den Uijl werkt al ruim 26 jaar in de zorg, waarvan vele jaren met mensen met dementie. Ze heeft voor verschillende grote organisaties gewerkt in haar specialisme en ze vond het werken met deze specifieke groep heel erg fijn. “Ze zijn heel puur en doen alles op gevoel”, verklaart Simone. Ze geeft ook aan dat ze heel erg veel terugkrijgt van haar cliënten in de vorm van liefde en dankbaarheid.

Op gevoel
Na verschillende grotere organisaties van dichtbij meegemaakt te hebben, besloot ze dat het ook anders kon. Ze wilde het zakelijke en steriele gevoel van de mensen met dementie weghouden. Juist omdat mensen met dementie zoveel op gevoel doen, wilde Simone de dagbesteding een stuk huiselijker maken. “Ik wilde alle tussenlagen weghalen, zodat de zorg veel persoonlijker zou worden”, aldus Simone.

Kleinschalig en persoonlijk
In september 2014 kwam er een prachtige kans voorbij en heeft ze samen met haar man Ramon Haans-den Uijl De SteenUijl opgericht, een kleinschalige en persoonlijke dagbesteding voor mensen met dementie. Simone: “De steenuil is de kleinste uil die er is, maar toch is hij wijs en heel eigen. Hier komt dan ook de naam vandaan.”

Dagelijkse structuur
Ze hebben een dagelijkse structuur waarin ze op vaste tijden beginnen, lunchen en afsluiten. Wat daartussen gebeurt, is afhankelijk van de individuele cliënten en van de groepsdynamiek. Ramon: “We hebben geen vast activiteitenprogramma en ook geen verplichte deelname. We willen mensen stimuleren om zichzelf te zijn en hun eigen hobby’s te kunnen blijven uitoefenen.” Dit is een van de geheimen achter het succes van De SteenUijl. Na een jaar heel hard werken is hun inzet op de ondernemersavond van de Lionsclub beloond met de Rabobank-startersprijs. Dit was voor Simone en Ramon een hele goede motivatie om nog harder te werken en een bevestiging dat ze goed bezig waren.

Zorg verplaatst naar thuis
Gedurende 2020 hebben ze bij De SteenUijl zo lang mogelijk op de normale manier doorgewerkt. Ze namen alle maatregelen die mogelijk waren om hun cliënten en personeel te beschermen. Zodra in november van 2020 corona dichterbij kwam, hebben ze de zware beslissing genomen om het gebouw waar de cliënten dagelijks te vinden waren te sluiten. Dit betekent echter niet dat ze bij De SteenUijl stil hebben stilgezeten; de zorg is alleen verplaatst vanuit het activiteitencentrum naar de cliënten thuis.

Trouw en begrip
Veel van de cliënten met dementie konden Simone, Ramon en hun team niet missen en waren telkens heel erg blij om ze weer te zien. “Achter de schermen zijn we druk bezig om te bezien hoe we de locatie van De SteenUijl weer kunnen openen”, zegt Simone enthousiast. Het ondernemerspaar is iedereen die De SteenUijl heeft geholpen enorm dankbaar, personeel, vrijwilligers en derden. “We zijn ook enorm blij met de trouw en het begrip van onze cliënten. Ondanks dat de zorg er voor een tijdje anders uitziet, zit hun vertrouwen toch in ons”, voegt ze toe.

Simone en Ramon willen nog wel meegeven aan andere (startende) ondernemers dat het belangrijk is dat je je eigen visie volgt: “Tips van anderen zijn altijd welkom, maar blijf wel trouw aan jezelf.”

Bron:Artikel uit MooiSonenBreugelkrant van 21 mei 2021

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door