Het is belangrijk dat ze erbij blijven horen!

Christ van der Heijden krijgt bloemetje van Joke van Hout, foto gemaakt door Ria van den Heuvel
Christ van der Heijden en Joke van Hout, gemaakt door Ria van den Heuvel

Als trouwe bezoeker van Alzheimer Café B.O.S. ontving Christ van der Heijden uit Spoordonk het maandelijkse bosje bloemen.

Sinds Corona maakt het Alzheimer Café online opnames. Het bosje bloemen dat normaal aan het eind van de avond wordt uitgereikt, wordt nu elke maand bij iemand thuis bezorgd. Dit bosje bloemen staat symbool voor een hart onder de riem of blijk van waardering die de organisatie aan alle bezoekers wil geven.

Christ komt graag snel weer naar ’t Zand, waar de fysieke bijeenkomsten normaal plaats vinden. “Zoals het er naar uit ziet, is dit vanaf september weer mogelijk. Wel nog met anderhalve meter afstand, uiteraard.” Aldus Joke van Hout en Ria van den Heuvel, de vrijwilligers die het bosje bloemen bij Christ hebben bezorgd. Ze zijn onder de indruk van Christ zijn motivatie om steeds weer te komen én om alle online uitzendingen van het café te volgen.

“Ik heb in veel besturen gezeten, van allerlei verenigingen,” vertelt hij. “Ik hoorde dan wel eens dat er mensen waren die te maken hadden met beginnende dementie. Als mantelzorger of soms ook zelf. Ik ging dan op bezoek, om een luisterend oor te bieden. Zo probeerde ik dan te helpen, want je verhaal kwijt kunnen is belangrijk en delen maakt het lichter. Ook probeerde ik binnen de vereniging aandacht te vragen voor deze mensen. We mogen hen niet vergeten, want ze hebben het al zwaar genoeg. En het is belangrijk voor hen dat ze er bij blijven horen, zo lang als mogelijk.”

Voor verenigingen die ‘dementievriendelijk’ willen worden, biedt Alzheimer Nederland trainingen aan. Deze kunnen in een verkorte versie online worden gevolgd of op aanvraag ook op locatie worden gegeven. Voor vrijwilligersorganisaties is dit gratis. Voor meer informatie of aanmelden: www.samendementievriendelijk.nl.

Voor meer informatie over het Alzheimer Café kunt u mailen naar alzheimercafe.bos@alzheimervrijwilligers.nl.   

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door