Veranderingen van gedrag bij dementie

ROC ter Aa
Keizerin Marialaan 2
5702 NR Helmond
Nederland

Plan Route

51.4865696, 5.6579836

Gast: een psycholoog

Veranderd gedrag kan een symptoom zijn van dementie. Iemand met dementie kan ineens boos of wantrouwig worden. Of juist liever zijn of meer lachen dan eerst. Ook kan hij ineens dingen doen die hij ervoor nooit deed.

Welk gedrag verandert bij dementie? 

Iemand met dementie is vaak emotioneler dan voorheen. Of is ongeremder en doet dingen die hij voorheen nooit deed. Het is soms lastig om gedragsveranderingen te herkennen. Zulke veranderingen gebeuren vaak geleidelijk. Let op de volgende gedragingen:

  • Achterdochtig zijn. Omdat iemand niet meer weet waar hij zijn spullen heeft neergelegd, denkt hij misschien dat iemand ze gestolen heeft. Of de persoon met dementie denkt dat dingen voor hem worden verzwegen.
  • Agressief zijn. Er gaan veel dingen mis, waardoor iemand met dementie zich gefrustreerd voelt. Hij kan dat afreageren met agressief gedrag. Of hij zoekt vaker ruzie met anderen, zonder directe aanleiding. 
  • Iemand wisselt vaak plotseling van stemming. Het ene moment is hij heel vrolijk, maar het andere moment opeens verdrietig of boos. Zonder dat hij echt weet waardoor.
  • De persoon laat verbloemend gedrag zien. Hij probeert het feit dat hij dingen vergeet te verbergen. Of hij vertelt smoesjes of fantasieverhalen om de gaten in het geheugen te vullen.
  • Het karakter verandert. Vroeger was iemand misschien opvliegend en nu juist kalm. Of hij was altijd teruggetrokken en is nu meer uitgesproken. Hij doet en zegt dingen die hij anders nooit zou doen of zeggen.
  • Spullen verzamelen en verstoppen. De persoon met dementie vindt troost in bepaalde spulletjes. Hij kan ze ook verstoppen omdat hij denkt dat iemand ze zal stelen. Sommige mensen met dementie hamsteren voedsel.
  • Ongepast gedrag laten zien. Iemand floept er soms vervelende of ongepaste woorden uit. Of is handtastelijker dan voorheen. Hij vergeet soms dat eten met je handen niet hoort in een restaurant.

Vanavond vertelt een psycholoog hier meer over.

Deze activiteit maakt deel uit van