Wanneer je ouders dementie hebben

Van links naar rechts: Hilma van Slooten, Anouk van Eijndhoven en Iris van Duijnhoven. © Kees Martens/DCI Media

Hilma ontwikkelde platform om weg te vinden in wereld van de zorg

Stel: je vader of moeder krijgt dementie. Hoe vind je je weg in die nogal onoverzichtelijke zorgwereld? Hilma van Slooten ontwikkelde een internetplatform met een praktisch stappenplan. Vanaf nu staan daar ook tips op voor Laarbeek, Helmond, Veghel en Sint-Oedenrode.

Het was 2017. Zomaar uit het niets was het crisis thuis bij de ouders van Hilma in een dorp in de buurt van Groningen. Haar moeder was weggelopen. Vader, slecht ter been, kon haar niet achterna. Hij raakte in paniek en begon Jan en alleman te bellen. Eerst Hilma's zus die redelijk dichtbij haar ouders woont, toen zijn eigen broer. 

,,Bij het weglopen had mijn moeder gezegd: ‘Ik ben de hele dag mantelzorger voor je geweest, nu ga ik terug naar mijn kinderen.’ Ze had een waanbeeld in haar hoofd, zag mijn vader aan voor háár vader. Mijn zus zei daarop tegen mijn vader, loop maar de gang in, pak je pet en kom dan weer binnen. Achteraf was dat een hele goede ingeving. Het was gelijk: ‘Oh Hilbrand, daar bén je weer.” Nu weten ze: dit gedrag hoort bij dementie. Toen hadden ze nog geen idee. 

Praktische stappenplan met een duidelijke levenslijn
,,De volgende morgen ben ik gekomen en ben de hele week gebleven.” In die week is de kiem gelegd voor het platform Regie op Dementie. ,,Het is een praktisch stappenplan waarin ‘de kinderen van’ allerlei informatie kunnen vinden in zes categorieën: dagelijks functioneren, gezond leven, persoonlijke administratie, kwaliteit van leven, mentale gezondheid en wonen. En een duidelijke levenslijn over de drie fases bij dementie: die van door de diagnose, thuis wonen met dementie en verhuizen naar een zorginstelling.”

Hun ouders hadden onder meer een duidelijke structuur nodig, meer beweging en ook gezondere voeding. ,,Mijn vader vertelde: we eten meestal soep. Maar elke dag, dat is niet gezond.” De huisarts wilde een geheugentest afnemen, óók bij haar vader. Beide bleken dementie te hebben. Er moest meer ondersteuning thuis komen, zoveel was duidelijk. En er moest al nagedacht worden over de volgende stap: een verhuizing naar een zorgcentrum. 

,,De zorg had het allemaal al geregeld. Ze zeiden: ‘er is plek op een gesloten afdeling’ en ze hadden mijn vader, die nog helemaal gestrest was van alles, laten tekenen. We zijn daar voor gaan liggen.”

Hilma en haar zus hebben een hele zoektocht opgezet naar wat dan wel? En hoe dan? ,,Ze wilden samenblijven en naar een kleinschalige groep. Maar je moet echt een lange adem hebben wil je niet de eerste de beste locatie die ze aanbieden accepteren.”

Laarbeek, Helmond, Sint-Oedenrode en Veghel aan de beurt
Aanvankelijk rolde ze Regie op Dementie uit in de regio Haarlem, nu zijn Laarbeek, Helmond, Sint-Oedenrode en Veghel aan de beurt. Ze zocht de samenwerking met Iris van Duijnhoven, in het dagelijks leven verpleegkundige en verbindingscoach bij zorgboerderij Grootenhout in Mariahout. ,,Ik bezocht haar site en zag: alles wat ik met regelmaat vertel aan mantelzorgers die bij ons aankloppen staat erop. Het zou mooi zijn dat hier ook te hebben", zegt ze. 

Alleen: zoiets opzetten is veel werk. Daar heeft ze haar vriendin Anouk van Eijndhoven voor ingeschakeld, die op dat moment op zoek was om iets sociaal-maatschappelijks aan te pakken, naast haar werk. Nu is het dan zover: het vernieuwde platform is gelanceerd.

Nederland veroveren en duurzaam verdienmodel vinden
De volgende stap? Hilma: ,,Mijn ambitie is om uiteindelijk heel Nederland te veroveren. Als ik kijk naar het aantal reacties en de 10.000 unieke bezoekers die ik al heb gekregen, moet dat lukken. Maar eerst wil ik zoeken naar een duurzaam verdienmodel, want daar heeft tot nu mijn focus niet op gelegen.”

Bron: Lilian Dominicus van ED

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door