Willem II Football Memory

Namens Alzheimer Nederland waren 3 collega's en ik te gast bij Willem II Football Memory. Vol verwachting gingen we richting Tilburg. We werden hartelijk ontvangen met koffie en een appelflapje door enthousiaste vrijwilligers van de memory organisatie. Er zitten al een paar deelnemers druk met elkaar te kletsen over Willem II en het verleden, beetje bij beetje druppelen de overige deelnemers binnen.

Over het algemeen vooral mannen maar ook enkele vrouwen wisten de weg te vinden naar de koffie te vinden, later vernamen we dat de vrouwen mantelzorgers waren van enkele deelnemers. Na de koffie gaan ook wij aan de tafel om mee te maken wat de Football Memory nu inhoudt. Al gauw zitten de meeste deelnemers volop te vertellen over hun belevenissen met de wedstrijden van Willem II in het verleden. Ik zie dat mijn collega's al in gesprek zijn met de dames en ikzelf word al snel door Cor Stolzenbach getest over mijn kennis van Willem II, die nihil is. Dat laat ik natuurlijk niet merken. Van een hele stapel foto's kreeg ik bij iedere foto te horen wie de man op de foto is en wat hij heeft gedaan en wat is gaan doen na Willem II. Op de achterkant kon ik zien of dit klopt. Nou geen enkele fout werd gemaakt door Cor! Wat een passie heeft deze Cor.

Terwijl ik even tussendoor naar de anderen luisterde aan de tafel hoorde ik dezelfde passie en bevlogenheid voor Willem II als bij Cor. In de pauze vertelt Cor hoe hij bij Willem II terecht is gekomen en menig man valt hem bij in de herinneringen. Wat een genot om deze groep samen hun passie te zien herbeleven.

Met elkaar beleven de deelnemers een mooie middag. Voor even wanen ze zich weer terug in vroeger tijden. Een feest van herkenning. Vrijwilligers en begeleiders zien met eigen ogen hoe de deelnemers opleven tijdens de sessies. Football Memories maakt echt iets los bij ouderen voor wie dit soort sociale interacties niet meer zo vanzelfsprekend is. Ik heb niets met voetbal maar na deze middag ben ik toch wel een beetje fan geworden van Willem II. Zowel mijn collega's als ik hebben genoten van deze middag en met een gevoel van warmte en respect hebben we dankbaar afscheid genomen van de organisatie en de deelnemers!

Wil jij ook meer weten over dit initiatief? Kijk dan eens op de site: 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door