Over het programma

De 9 deelnemers

In het programma volgen we negen relatief jonge mensen met dementie. Voor alle deelnemers geldt dat zij sinds hun diagnose anders naar hun toekomst kijken. Feit blijft dat zij zo lang mogelijk actief willen meedoen in de samenleving én willen laten zien wat er ondanks de ziekte allemaal nog wél kan.  

Over de deelnemers

Marjolein de Vugt

De buitenwereld weet vaak niet precies wat dementie inhoudt. Na de diagnose voelen veel mensen met dementie zich aan de kant gezet. Prof. Dr. Marjolein de Vugt laat in deze serie zien hoe we mensen met dementie zo goed mogelijk kunnen helpen en blijven betrekken. "Als je kijkt naar wat er nog wél kan is er vaak meer mogelijk dan je denkt". 

Achter de schermen

Het programma is zorgvuldig gemaakt. Alle tv-makers zijn voor de opnames getraind door experts van Samen Dementievriendelijk. De deelnemers en hun familieleden zijn vanaf de werving begeleid door een medewerker van Alzheimer Nederland. En er waren tijdens alle opnames casemanagers aanwezig.

Bekijk de video's

Ontvang de Restaurant Misverstand Kookbox thuis

Wil je zelf ook genieten van een echt Ron Blaauw diner? Mis deze tijdelijke actie niet! Bestel de exclusieve Restaurant Misverstand Kookbox voor twee personen nu voor € 39,95. Dan ontvang je alle ingrediënten, het recept en een heldere handleiding om zelf een culinair 3-gangen diner op tafel te toveren. Voor beginnende en volleerde koks. Zo maak je een bijzondere avond én belangrijk onderzoek naar dementie mogelijk. Van elke verkochte kookbox gaat maar liefst 10 euro naar Alzheimer Nederland! 

Bekijk en bestel de Kookbox

Doe de geheugentest

Leeftijdscategorie

Langer meedoen

Vrijwilligerswerk positief effect bij dementie

Mensen met dementie die vrijwilligerswerk doen, hebben minder last van veranderd gedrag zoals angst, lusteloosheid, depressie en boosheid in vergelijking met mensen die een dagbesteding bezoeken. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC. 

Bekijk de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk

Inspiratieboekje 'Langer meedoen'

Mensen met dementie kunnen veel langer meedoen dan we denken. Maar dat vraagt iets van ons. Van onze samenleving, van iedereen. In dit boekje vind je tien voorbeelden van initiatieven voor mensen met dementie. Om te inspireren en vooral ook om na te doen.

Bekijk de voorbeelden 

100 activiteiten voor mensen met dementie

De hersenen aan het werk zetten heeft een positief effect op mensen met dementie. Veel patiënten en hun naasten hebben echter moeite met het vinden van activiteiten. Daarom heeft Alzheimer Nederland ter inspiratie ruim honderd activiteiten op een rij gezet.

Bekijk de activiteiten

Achtergrond programma

Het programma The restaurant that makes mistakes werd in 2019 voor het eerst uitgezonden in Groot-Brittannië. De Nederlandse versie, Restaurant Misverstand - Waar niemand wordt afgeserveerd, is geproduceerd door Concept Street in samenwerking met Alzheimer Nederland. Wij werken aan een toekomst zonder dementie en zetten ons in voor een betere kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun dierbaren. Met deze serie hopen wij het begrip voor mensen met dementie te vergroten. Het is belangrijk dat er veel meer activiteiten op maat komen voor de groeiende groep mensen met dementie, zodat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen en zich waardevol voelen. 
 

Mede mogelijk gemaakt door de Vriendenloterij

De VriendenLoterij maakt het programma mede mogelijk. De Loterij steunt Alzheimer Nederland al jarenlang in haar missie dementie te voorkomen, te genezen en de levenskwaliteit van mensen met dementie te verbeteren. Restaurant La Lotteria dat is gevestigd in het pand van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) opende kosteloos haar deuren voor de opnames van het programma. Het programma sluit mooi aan bij de maatschappelijke functie die het restaurant wil vervullen in de buurt.