Agnes (58)

Agnes woont samen met haar man Bram in Ede en heeft een zoon en twee dochters. Ze werkte vroeger bij de kinderdagopvang en als receptioniste. Toen ze merkte dat ze niet goed meer wist hoe de knoppen werkten als ze moest doorverbinden, wist ze dat er wat aan de hand was. Twee jaar geleden werd de diagnose alzheimer gesteld. Agnes vindt het jammer dat ze door dementie niet meer thuis Indonesisch kan koken, omdat ze de recepten en ingrediënten vergeet. “Ik houd van de gezelligheid. Onder de mensen zijn en iets doen samen”.

Christa (50)

Christa woont samen met haar man in Amersfoort en is moeder van twee studerende kinderen. Vroeger werkte Christa onder andere in de catering en gaf ze kooklessen. Op een gegeven moment had zij door dat er iets niet pluis was en heeft zij zich laten onderzoeken. Twee jaar geleden werd de diagnose alzheimer gesteld. Christa zegt hierover: “Ik heb dementie maar ik ben niet zielig. Ik kan misschien niet alles meer, maar wel veel”.

Hans (59)

Hans woont samen met zijn vrouw Judith, zoon en dochter in Twello. Lange tijd heeft hij gewerkt als rechercheur bij de Politie Noord- en Oost Gelderland. Tot groot verdriet heeft hij hier afscheid van moeten nemen toen in 2017 de diagnose alzheimer werd gesteld. Gelukkig heeft Hans nog goed contact met zijn collega’s en komen zij af en toe langs voor een kop koffie. Drie dagen in de week gaat Hans nu naar de dagbesteding Radio Kootwijk in Apeldoorn. “Ik ben blij dat ik dit avontuur ben aangegaan en ben echt trots op mijzelf”.

Marco (59)

Marco is getrouwd met Anita en heeft twee volwassen zoons. Hij werkte als IT Manager en was altijd een handige en technische man. Hij gaat nu naar de dagbesteding en werkt in een fietsenwinkel. Over zijn deelname aan Restaurant Misverstand vertelt hij: “Humor is belangrijk. Als er iets mis gaat, dan lachen we daar samen om”.

Maurice (67)

Maurice woont samen met zijn vrouw Edith in Alphen aan de Rijn. Zij hebben drie zonen en een dochter. Jarenlang werkte Maurice als financieel bestuurder. Het ging al een poos niet goed met Maurice voordat hij wist wat er aan de hand was. De uiteindelijke diagnose Lewy Body dementie komt als een shock. Zijn betaalde werk moest Maurice neerleggen vanwege de ziekte. Wel zit hij als vrijwilliger in een aantal raden van toezicht. Over zijn deelname aan het programma zegt hij: “Het voelt alsof ik een tweede kans heb gekregen”.

Mijnnie (72)

Mijnnie komt oorspronkelijk uit de Amsterdamse Jordaan en woont nu samen met haar man en twee hondjes in Hoogkarspel. In 2018 kreeg Mijnnie de diagnose alzheimer. Dit kwam als een enorme klap. Ondanks haar ziekte blijft Mijnnie een levensgenieter. Over haar deelname aan Restaurant Misverstand zegt ze: “Het is één grote familie in Restaurant Misverstand. En ook achter de schermen. Zo bijzonder!”

Pieter (58)

Pieter woont samen met zijn vrouw Frederique en 18-jarige zoon Casper in Utrecht. Hij werkte vroeger als marketing- en communicatiemanager en is hier zeven jaar geleden mee gestopt. Er liepen toen veel dingen niet lekker, maar niemand wist wat er aan de hand was. Men dacht aan een burn-out, maar re-integreren lukte niet. Pas na jaren werd de diagnose alzheimer gesteld. Pieter houdt vast aan de dingen die hij nog wel kan, zoals tennissen met zijn zoon Casper. “Als je kunt genieten van de kleine dingen, is dat goud waard. Ik ben gewoon een blij ei”.

Ronald (60)

Ronald is getrouwd met Marion en heeft een zoon en een dochter die al het huis uit zijn. Hij werkte voorheen als ICT consultant en was meester in het oplossen van problemen. Drie jaar geleden werd de diagnose alzheimer gesteld en moest Ronald noodgedwongen stoppen met werken. Hij gaat nu drie dagen in de week naar dagbesteding Carpe Diem, waar Marco ook naartoe gaat. Over zijn ziekte zegt Ronald: “Het is een andere wereld geworden met alzheimer. Maar zeker niet minder”.

Sigrid (46)

Sigrid woont met haar man André in Krimpen aan den IJssel. Ze is teamleider in de zorg en werkt met verstandelijk beperkten. In de familie van Sigrid komt een genetische vorm van dementie voor waar al meerdere familieleden aan zijn overleden. Sigrid besloot te testen of zij ook gendrager is en dit bleek helaas zo te zijn. Op termijn zal zij frontotemporale dementie krijgen. Sigrids motto is: “Leef vandaag! Of je nu wel of geen dementie hebt.”
 

Doe de geheugentest

Leeftijdscategorie