Silvy (66) – Amsterdam

Deelnemer Silvy was vroeger verpleegkundige bij de GGD. In 2016 kreeg zij de diagnose alzheimer. Samen met haar dochter Pebbles besloot zij toen op reis te gaan naar haar verleden in Indonesië om herinneringen op te halen. Silvy kan nog erg genieten van kunst en cultuur, en van het lotgenotencontact in het restaurant. Silvy vertelt dat zij vroeger heel verlegen was en sinds haar dementie eigenlijk juist meer durft. Zo stond ze ook op het podium bij een groot dementie-evenement een aantal jaar terug. Thuis kookt ze niet zo uitgebreid meer, maar in Restaurant Misverstand helpt ze graag in de keuken. 

Theo (58) – Hoorn

Deelnemer Theo moest in 2020 helaas stoppen met werken als opleidingsadviseur, door toenemende problemen op het werk. Bij hem wordt de diagnose frontotemporale dementie gesteld. Theo wil graag dat mensen zijn ziekte beter leren begrijpen, want het is heel anders dan alzheimer. Zijn gedrag is ongeremd en hij reageert vaak impulsief. Daar kan hij niets aan doen, het is kenmerkend voor frontotemporale dementie. Ondanks het verdriet dat hij daarover heeft, vindt Theo het wel heel fijn om onder de mensen te zijn. Thuis gaat hij ook naar een zorgboerderij en geniet daarnaast van musiceren samen met zijn vrouw Sandra. Hij is een geweldig gitarist en weet in Restaurant Misverstand ook regelmatig een gevoelige snaar te raken.

Raymond (53) – Obdam

Deelnemer Raymond werkte tot voor kort als culinair adviseur en kok. Door zijn alzheimer is hij in augustus 2020 volledig afgekeurd. “Het is jammer dat je door omstandigheden niet meer kunt doen waar je passie ligt". In Restaurant Misverstand ontmoet hij zijn oude studiegenoot van de koksopleiding vroeger, Ron Blaauw. Een vrolijk, maar ook emotioneel weerzien. Raymond praat open over zijn ziekte met zijn vrouw Mirjam en hun drie dochters. De diagnose Alzheimer was een schok gezien zijn jonge leeftijd, maar ergens ook een opluchting: “Het was eindelijk duidelijk wat er met mij aan de hand was." 

Wim (68) – Woerden

Deelnemer Wim is getrouwd met Letty. Samen hebben zij een dochter die studeert in Utrecht. Wim was ooit balletdanser bij het Nationaal Ballet. Toen hij zijn voet brak nam zijn carrière een andere wending en werd hij directeur van een grote kinderopvang-organisatie in Den Haag. Dan komt hij thuis te zitten met milde cognitieve klachten. Men denkt aan een burn-out. Een paar jaar later krijgt hij de diagnose alzheimer. Wim wil graag laten zien wat nog wél kan als je dementie hebt en een bijdrage leveren aan een positievere beeldvorming rond de ziekte: “Bij mij is het glas – bijna – altijd halfvol." Hij hoopt wel dat er in de toekomst iets gevonden wordt om dementie te behandelen. Zelf probeert hij in ieder geval heel gezond te leven. In 2020 fietste hij in totaal 10.000 km. Door zijn navigatieapparaatje komt hij altijd weer thuis. 

Antien (61) – Zwolle

Deelnemer Antien woont samen met haar vriend Judy in Zwolle. Haar zoon en dochter uit een vorig huwelijk studeren en wonen op kamers, maar komen sinds haar diagnose vrijwel ieder weekend thuis. Antien was sociaal werkster en is op vervelende wijze weggegaan bij haar werkgever, met een vermeende ‘burn-out’. Stilzitten is niets voor Antien. Door haar grote vriendenkring is er altijd wel iemand die iets gezelligs met haar wil doen. Antien houdt van roeien en wandelen. Toen ze hoorde dat ze alzheimer had heeft ze een saxofoon gekocht en is les gaan nemen om haar hersenen te blijven stimuleren. Zij zorgde vroeger altijd graag voor anderen en vindt het lastig te accepteren dat er nu ineens voor haar gezorgd moet worden.

Henk (58) – Dwingeloo

Deelnemer Henk kreeg in 2018 de diagnose alzheimer. Dat was meteen het einde van zijn werk als docent informatica. Henk is al van jongs af aan samen met Inge, samen hebben zij twee zoons. Hun leven is een geoliede machine, totdat de diagnose van Henk daar verandering in brengt. Ook bij hem worden de klachten eerst niet herkend. Op tv zag hij het verhaal van een jongeman die zijn eigen computersysteem had ontworpen en er ineens zelf niets meer van begreep. Die bleek dementie te hebben. Toen dacht Henk: "Hee, dat heb ik!" Henk doet vrijwilligerswerk bij Staatsbosbeheer en sport graag. Hij blijft positief: "Samen met mijn vrouw maken we er het beste van. Het is vandaag mijn favoriete dag." Henk heeft een boek geschreven over zijn ziekteproces: ‘Hardverwarrend’. 

Wilma (60) – Hoevelaken

Bij deelnemer Wilma werd vorig jaar Lewy body dementie gediagnosticeerd na een jaar van onderzoeken in het VUmc. Zij moest stoppen met haar werk als verzuimmedewerker op een ROC. Wilma was altijd een echte levensgenieter, fervent musicalbezoeker en percussioniste in een sambaband. Door haar dementie is zij nu heel snel vermoeid en heeft te weinig energie om nog iets te ondernemen. Ze is de belangstelling verloren in dingen die zij eerst zo leuk vond om te doen, en goede en mindere dagen volgen elkaar snel op. Dat is kenmerkend voor Lewy body. Haar man Johan en twee zoons zijn een grote steun voor haar. Samen met Johan geniet Wilma nog wel van uitstapjes naar een hotelletje, en een terrasje met een lekker drankje en hapje. 

José (61) – Wierden

Deelnemer José is alleenstaand en heeft drie kinderen. Haar dochter Charell woont bij haar in de straat en is haar vaste mantelzorger. Zij komt elke dag wel even bij haar langs. Verder heeft José een heel betrokken casemanager die haar ondersteunt. José heeft vasculaire dementie, als gevolg van een herseninfarct. Zij gaat haar dementie niet uit de weg: “Ik ben er open over, het is niets om je voor te schamen." Ze houdt veel van gezelligheid en heeft zitten duimen dat ze mee mocht doen aan Restaurant Misverstand. Dat zij daarvoor iedere keer een lang eind van het oosten van het land naar het westen moet reizen neemt ze graag op de koop toe. “In Restaurant Misverstand vergeet je je dementie, hier is iedereen gelijk."

Sonja (54) – Thorn

De Limburgse deelnemer Sonja is een vrolijk familiemens.  'Pluk de dag' is haar motto. Dat doet ze dan ook, samen met haar man Paul, zoon en dochter. Sonja was manager in de zakelijke dienstverlening en reisde voor haar werk het hele land door. Totdat ze ‘de verkeerde dingen ging regelen voor de verkeerde mensen’. Ze werkt niet meer inmiddels, maar wordt door haar oud-collega’s nog wel betrokken en dat doet haar goed. Verder houdt Sonja van dieren én van toneelspelen. In Restaurant Misverstand speelt zij geen rol, maar is ze gewoon haar stralende zelf in de bediening. 


 

Anne-Marie (60) - Wassenaar

Voormalig Medisch verpleegkundige Anne-Marie is getrouwd met Peter en heeft drie kinderen. Nadat zij was genezen van uitgezaaide borstkanker kreeg zij direct een nieuwe klap te verwerken. In augustus 2020 kreeg zij de diagnose alzheimer. “Nu voel ik mij machteloos, want deze strijd kan ik niet winnen." Anne-Marie hoopt dat mensen meer kennis krijgen over dementie. “Het wordt nogal eens gebagatelliseerd – ik vergeet ook weleens wat zeggen mensen dan. Die opmerking doet echt pijn." Alzheimer brengt haar ook mooie dingen; het gezin is nog closer dan voorheen en de vriendenbanden zijn versterkt. Anne-Marie is een levenslustige vrouw die altijd haar woordje klaar heeft. Ze gaat graag wandelen en is dol op het Limburgse land.

Rob (59) - Weesp

Deelnemer Rob woont met Monique op een woonboot in Weesp en heeft samen met haar een samengesteld gezin met in totaal vijf kinderen en twee kleinkinderen. Rob heeft altijd gewerkt als sales/accountmanager. Sinds hij de diagnose alzheimer heeft gekregen doet hij vrijwilligerswerk bij Natuurmonumenten. Verder vaart hij graag met zijn sloep en wandelt einden met zijn hond. Rob is een man van niet lulllen maar poetsen, als ras-Rotterdammer. Hij houdt van een geintje en van gezelligheid.

Doe de geheugentest

Leeftijdscategorie