Resultaten 2020

 

 

Resultaten afgelopen maanden

 

Registratie eerste alzheimermedicijn dat ingrijpt op ziekteproces

Aducanumab werd 7 juni geregistreerd als medicijn tegen alzheimer door het Amerikaanse geneesmiddelen agentschap (FDA). Het lijkt bij een deel van de mensen met beginnende alzheimer het ziekteproces licht te vertragen. Alzheimer Nederland is blij met de ontwikkeling van deze medische behandeling, die hopelijk de eerste is van een serie medicijnen die steeds effectiever worden. Omdat het effect klein is en niet alle onderzoekers het erover eens zijn dat patiënten ervan profiteren, is het nog afwachten of het medicijn ook op de Europese markt wordt toegelaten.

> Stand van zaken medicijnonderzoek

 

Tv-programma Herinneringen voor het leven 

Dionne Stax presenteerde vanuit het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem live het indrukwekkende tv-programma ‘Herinneringen voor het Leven”. Hierin aandacht voor mensen die met dementie te maken hebben, de impact op de omgeving én de noodzaak om dementie te stoppen. O.a. Youp van ’t Hek, Patty Brard, Clairy Polak en Edsilia Rombley werkten mee. Meer dan 10.000 mensen zijn donateur geworden tijdens de uitzending. Geweldig!

> Kijk Herinneringen voor het leven terug

 

PSV houdt voetbalherinneringen levend

Speciaal voor mensen met dementie lanceren Alzheimer Nederland, de PSV foundation en partners het project Tikkie Terug. Het doel is mensen met dementie zo lang mogelijk mee laten doen en laten genieten van voetbal. Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder Alzheimer Nederland: “Mensen met dementie denken soms -ten onrechte- dat ze niet meer mee kunnen doen met sociale of sportieve activiteiten. Met een beetje hulp zijn er genoeg mogelijkheden.”

> Lees meer

NS en Alzheimer Nederland introduceren de Hoofdreiscoupé

Speciaal voor bewoners met dementie in verpleeghuizen heeft NS de Hoofdreiscoupé ontwikkeld. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. Kijkend uit het ‘raam’ van de coupé glijdt het landschap voorbij, alsof de trein echt over het spoor rijdt. De Hoofdreiscoupé is gestart in juni en bezoekt  het komende jaar 12 verpleeghuizen in 12 provincies. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken.

> Lees meer over dit initiatief 

Zes actiepunten voor dementie aan informateur Hamer

Alzheimer Nederland heeft namens iedereen die leeft met dementie een brief aan informateur Hamer gestuurd. In een gesprek met de informateur kreeg Julie Meerveld, hoofd Belangenbehartiging en Regionale hulp van Alzheimer Nederland, de mogelijkheid om de punten toe te lichten. We zijn verheugd dat de stem van mensen met dementie en hun naasten meegenomen wordt in het formatieproces en dat de urgentie van het onderwerp dementie zo wordt erkend.

> Lees meer

Mix & match: bijeenkomst voor jonge onderzoekers 

Vrijdag 11 juni 2021 kwamen bijna 150 Nederlandse dementieonderzoekers digitaal bij elkaar op de jaarlijkse Mix & Match bijeenkomst van Alzheimer Nederland. Dit jaar ging de Mix & Match over goed communiceren over onderzoek in de media, onderzoeksresultaten naar de praktijk brengen en over kunstmatige intelligentie in dementieonderzoek. Het thema was ‘Het dementieonderzoek verandert’. Drie sprekers namen de onderzoekers mee in de wereld van dementieonderzoek, die verandert door onder meer het gebruik van big data.  

> Lees het verslag

Infographic

Jaarverslagen

Download de jaarverslagen van Alzheimer Nederland: