Resultaten en jaarverslag
Alzheimer Nederland zet zich in voor een toekomst zonder dementie en een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun families. Met trots tonen we een greep uit onze resultaten en activiteiten van de afgelopen maanden.
Het jaar 2021
Ons jaaroverzicht
2021 stond in het teken van verbinding. Samen met mensen met dementie, mantelzorgers, vrijwilligers, donateurs, onderzoekers, zorgverleners, politiek en samenleving hebben we veel kunnen bereiken. In de video een korte impressie van de resultaten van 2021.
Infographic
Resultaten afgelopen maanden

Alzheimer Nederland deelnemer in Rondetafelgesprek Wonen en zorg Tweede Kamer
(Langer) zelfstandig wonen is niet vanzelfsprekend voor mensen met dementie. Woningen zijn niet altijd geschikt en mensen zijn vaak ‘te goed’ voor een opname in het verpleeghuis, maar hebben wel extra ondersteuning nodig om veilig te wonen. Er is dus geen woonaanbod dat aansluit op de woonbehoeften van mensen met dementie. Daarom nam Julie Meerveld van Alzheimer Nederland deel aan het Ronde tafelgesprek Wonen en zorg voor ouderen van de Tweede Kamer.

Samenwerking met Landelijk Platform Odensehuizen
Per 11 maart ondersteunt Alzheimer Nederland het Landelijk Platform Odensehuizen (LPO) met een projectleider en een plek op het kantoor in Amersfoort. Het gezamenlijke doel: met nog meer energie de bestaande initiatieven ondersteunen en nieuwe ontmoetingsplekken voor mensen met beginnende dementie en hun naasten ontwikkelen. Deze ontmoetingsplekken zijn essentieel om het thuis langer vol te houden en het aantal zorgarme jaren te vergroten.

Alzheimer Nederland steunt onderzoekt naar zorgtechnologie met bijna half miljoen euro
Alzheimer Nederland steunt een nieuw consortium dat zich richt op het ontwikkelen van technologie die de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbetert. Het grote onderzoeksproject is onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en heeft als uitgangspunt ‘warme technologie’: passende, warme en slimme zorgoplossingen. Alzheimer Nederland steunt dit zesjarige onderzoek met bijna 500.000 euro.

500.000 mensen in Nederland dementievriendelijk
Een mooie mijlpaal voor het programma Samen dementievriendelijk: er zijn een half miljoen mensen dementievriendelijk. Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS zijn het programma Samen dementievriendelijk in 2016 gestart. Op de website is het mogelijk om de gratis online training over goed omgaan met dementie te volgen. Het doel is dat alle mensen met dementie en hun mantelzorgers zich, door hun omgeving én de samenleving, beter ondersteund voelen.

KPN en Alzheimer Nederland organiseren paaslunches in voetbalstadions voor mantelzorgers
700 mantelzorgers van mensen met dementie werden in de weken voor Pasen getrakteerd op een onvergetelijke paaslunch door het KPN Mooiste Contact Fonds, in samenwerking met Alzheimer Nederland. De lunch vond plaats in voetbalstadions van diverse eredivisieclubs, de mantelzorgers waren er echt even uit én stonden in verbinding met andere mantelzorgers.. Dat is hard nodig, want mantelzorgers van mensen met dementie zijn bijna twee keer zo vaak eenzaam in vergelijking met anderen.

Alzheimer Nederland in gesprek met Tweede Kamercommissie VWS over Wzd
Alzheimer Nederland deed een peiling naar de Wet zorg en dwang onder 1500 mantelzorgers en 69 mensen met dementie. Daaruit blijkt dat onvrijwillige zorg vaak voorkomt in de ondersteuning van mensen met dementie. Inzet van onvrijwillige zorg is niet altijd te voorkomen, maar als onvrijwillige zorg wordt toegepast, is communicatie met familie, een deskundige blik van buiten en een gestructureerde aanpak met stappenplan cruciaal. Daar is de wet voor ingericht, maar hij is echter nog te onbekend en wordt onvoldoende toegepast. Daarom bood Alzheimer Nederland de Tweede Kamercommissie VWS de peiling aan over de Wet zorg en dwang aan om hier aandacht voor te vragen.

Al 90.000 mensen volgden leefstijltraining ‘Houd je brein gezond’
Helpt Pindakaas tegen dementie? Verminderen sudoku’s de kans op dementie? En kun je nou beter wel of geen rode wijn drinken? Deze vragen zie je in de media regelmatig voorbijkomen en worden ook behandeld in de training ‘Houd je brein gezond’ van Alzheimer Nederland. Helaas is er nog geen wondermiddel gevonden. Dementie is niet altijd te voorkomen, ook als je gezond leeft kun je dementie krijgen. In deze training leer je wat je wél zelf kunt doen om het risico op dementie te verkleinen. De training is al door ruim 90.000 mensen gevolgd.
Jaarverslagen
Download de jaarverslagen van Alzheimer Nederland: