Resultaten 2020

 

 

 

Restaurant Misverstand

In Restaurant Misverstand werkten negen mensen met dementie tijdelijk als restaurantmedewerker, onder de bezielende leiding van chef-kok Ron Blaauw. Vijf weken lang konden tv-kijkers iedere maandag genieten van een bijzondere aflevering. De deelnemers hebben enorm genoten en de kijkcijfers waren boven verwachting.

> Meer over het programma

 

Peiling dagbesteding

De Wet zorg en dwang regelt zorgvuldige inzet van onvrijwillige zorg en stimuleert het zoeken naar alternatieven. Uit ons onderzoek onder ruim 600 mantelzorgers blijkt dat verzet van mensen met dementie zowel thuis als bij zorginstellingen veel voorkomt. Ondanks overleg met zorgverleners, is drie op de tien mantelzorgers het oneens met de aanpak van zorgprofessionals en maakt zich hier zorgen over.

> Bekijk het rapport

 

Talentvolle onderzoekers ontvangen YOR-award

Ieder jaar reikt Alzheimer Nederland een prijs uit aan jonge onderzoekers, die zich door hun bijzondere wetenschappelijke prestaties en de maatschappelijke relevantie van hun onderzoek onderscheiden. Dr. Janne Papma en dr. Susanne van Veluw winnen dit jaar de talentprijs ‘Young Outstanding Researcher’ en een bedrag van 100.000 euro.

> Lees meer over hun onderzoek

 

Handreiking aanpak verpleeghuiszorg corona

Begin mei heeft Alzheimer Nederland samen met een aantal partijen een handreiking ontwikkeld voor de bezoekregeling in verpleeghuizen. Omdat we nu in een andere fase zitten, hebben we een nieuwe handreiking geschreven. Niet alleen gericht op het bezoek, maar kijkend naar de bredere context van sociale contacten. Lokaal maatwerk staat hierbij centraal. Een van de belangrijkste punten voor Alzheimer Nederland hierin is dat de kwaliteit van leven centraal staat, met zorg afgestemd op de verschillende persoonlijke behoeften en wensen.

> Meer over de handreiking

 

Aangescherpte landelijke strategie dementie

Alzheimer Nederland presenteerde in september een aangescherpte Nationale Strategie Dementie, waarin de getrokken lessen uit de coronacrisis zijn verwerkt. Centraal hierin staat de kwaliteit van leven van mensen met dementie. We mogen nooit meer vervallen in het medische scenario van een generieke lockdown, maar moeten altijd per persoon bekijken wat wenselijk is. Het welzijn van mensen met dementie en hun familieleden heeft een flinke deuk opgelopen en verdient de allerhoogste prioriteit.

> Bekijk de belangrijkste wijzigingen

 

Wereld Alzheimer Dag

Maandag 21 september was het Wereld Alzheimer Dag. Ook dit jaar werden er weer mooie activiteiten georganiseerd binnen het thema Jong en oud. Daarnaast was er een live online Alzheimer Café, met mooie ervaringsverhalen en leerzame dementiequiz.

> Kijk het online Alzheimer Café terug

 

7.000 medewerkers Coop dementievriendelijk

Supermarktketen Coop nam de online training ‘GOED omgaan met dementie’ op in de opleidingsomgeving. Maar liefst 7.000 medewerkers hebben de training al gevolgd, terwijl de module niet verplicht is. Mooi dat Coop steeds dementievriendelijker wordt!

> Word ook dementievriendelijk

 

Ruim €35.000 euro dankzij statiegeldactie

Zes weken lang konden klanten van supermarkt Dirk van den Broek hun statiegeldbonnetje inleveren. Dat leverde een geweldig bedrag op van € 35.692,67 voor meer onderzoek naar dementie. Dank aan iedereen die hieraan bijgedragen heeft!

> Steun ons als bedrijf 

Infographic

Jaarverslagen

Download de jaarverslagen van Alzheimer Nederland: