Resultaten 2020

 

Coronapeilingen onder mantelzorgers van mensen met dementie

Om te weten hoe het met mantelzorgers gaat in tijden van corona, hield Alzheimer Nederland dit voorjaar twee keer een peiling. Uit die peilingen blijkt o.a. dat mantelzorgers enorm belast zijn en veel te weinig hulp krijgen. Alzheimer Nederland luidt de noodklok voor met name de mensen die 24/7 thuis zorg verlenen aan iemand met dementie.

> Bekijk de resultaten

 

Handreiking bezoekregeling verpleeghuizen

In mei werd weer voor het eerst beperkt bezoek toegelaten in verpleeghuizen. Wij geven VWS input hoe dit te organiseren en laten de stem van onze achterban horen. Samen met verschillende partijen hebben we een nieuwe handreiking gemaakt om zorgorganisaties handvatten te geven hoe dit te organiseren.

Lees meer over de handreiking

 

Start campagne ‘Kan ik voor jou?’

Eind juni startte de campagne ‘Kan ik voor jou?’ van Samen dementievriendelijk. We roepen op hulp te bieden aan iemand met dementie óf een mantelzorger in hun sociale omgeving. Uit onze peiling blijkt dat mantelzorgers zich ook door hun eigen netwerk in de steek gelaten voelen. Samen dementievriendelijk geeft tips hoe je hen een handje kunt helpen.

Bied ook jouw hulp aan

 

Onderzoekstalent 2020

Voor het tweede jaar op rij reikt Alzheimer Nederland een talentprijs uit voor jonge onderzoekers: de ‘Young Outstanding Researcher Award’. De prijs beloont onderzoekers die uitzonderlijke wetenschappelijke prestaties combineren met grote maatschappelijk relevantie. De winnaar ontvangt, naast de award, € 100.000 om haar dementieonderzoek voort te zetten. 

Bekijk de deelnemers en hun onderzoeken

 

Extra lijn voor de AlzheimerTelefoon

We kregen steeds meer telefoontjes met vragen over omgaan met dementie in deze corona-crisis. Daarom openden we op 1 mei een tweede lijn, zodat we meer mensen te woord konden staan. Met succes: het aantal gesprekken stijgt dankzij invoering van deze extra lijn verder door en is 50% hoger dan voorheen!

Lees meer over de AlzheimerTelefoon

 

Eerste online Vrijwilligersdag

Alzheimer Nederland organiseert tweejaarlijks een Vrijwilligersdag om haar vrijwilligers extra te bedanken voor hun inzet. Dit jaar was het geen fysiek evenement, maar een online bijeenkomst, met maar liefst 600 deelnemers! O.a. Adelheid Roosen, Hugo Borst en Teun Toebes hadden een rol in deze bijzondere en interactieve presentatie.

Lees het nieuwsbericht

 

Online alzheimer cafés

De fysieke bijeenkomsten van de Alzheimer Cafés waren geannuleerd. Als alternatief zijn onze vrijwilligers uit verschillende regio's een online Alzheimer Café gestart. Om zo mensen met dementie en mantelzorgers te blijven ondersteunen, wat in deze tijd juist zo belangrijk is. 

Lees het nieuwsbericht

 

App ‘Dat ben ik’ gelanceerd

Contact maken met mensen met vergevorderde dementie is niet altijd gemakkelijk. Om het makkelijker te maken een gesprek te starten, introduceert Alzheimer Nederland de gratis app ‘Dat ben ik’ om samen te praten en te herinneren. De app is inmiddels meer dan 1.900 keer gedownload.

Meer over de app en downloaden

 

Zorgstandaard Dementie vernieuwd

De nieuwe Zorgstandaard is verschenen: een samenhangende benadering voor het hele dementietraject, vanuit het perspectief van mensen met dementie en mantelzorgers. De Zorgstandaard ondersteunt dementienetwerken om hun dementiezorg te verbeteren. Mensen met dementie en mantelzorgers weten zo waar zij aanspraak op kunnen maken.

Bekijk de Zorgstandaard Dementie

Infographic

Jaarverslagen

Download de jaarverslagen van Alzheimer Nederland: