Hoogtepunten 2019

Alzheimer Nederland zet zich in voor een toekomst zonder dementie en een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun families. Met trots tonen we een aantal van onze resultaten van het laatste kwartaal van 2019.

Eerste YOR-award voor jonge onderzoekers

De YOR of Young Outstanding Researcher-award is een nieuwe prijs om jonge talentvolle onderzoekers te behouden voor dementieonderzoek. Dr. Kay Deckers is de winnaar van de award. Met de prijs van 100.000 euro kan hij zijn onderzoek gericht op dementiepreventie voortzetten.

Meer over de prijs

280.000 mensen dementievriendelijk

Nederland telt zo’n 280.000 mensen met dementie. In november had eenzelfde aantal mensen zich als dementievriendelijk geregistreerd op de website van Samen dementievriendelijk, een programma van Alzheimer Nederland, PGGM en het ministerie van VWS. Doel: Nederland dementievriendelijker maken.

Word ook dementievriendelijk

Drie moties ingediend over casemanager

Alzheimer Nederland zet zich in om de bekendheid van de casemanager dementie verbeteren. Dit is door de Tweede Kamer niet onopgemerkt gebleven. Tijdens de plenaire afronding van het debat op 11 december zijn drie moties ingediend over de casemanager dementie.

Lees het nieuwsbericht

Dementie-Event

Samen met mensen met dementie organiseerde Alzheimer Nederland voor het tweede jaar deze ontmoetingsdag, speciaal voor mensen met dementie en hun naasten. Zeventig bezoekers genoten zichtbaar van de lezingen en workshops in het World Forum in Den Haag.

Lees nieuwsbericht 

 

Recordbedrag collecte

Er is een recordbedrag van maar liefst € 2.010.168 opgehaald! In onze collecteweek gingen ruim 21.000 collectanten de straat op. De collecteopbrengst van Alzheimer Nederland stijgt al voor het zesde jaar op rij. Enorme dank aan alle collectanten! 

Geef je op als collectant

Recordbedrag innovatief onderzoek

Via onze ‘innovatieve ronde’ maken we vernieuwend onderzoek mogelijk, dat op lange termijn moet leiden tot doorbraken op het gebied van preventie, diagnostiek en behandeling van dementie. Dit jaar konden we een recordbedrag van ruim  € 2 miljoen toekennen aan 18 onderzoeken.

Bekijk onderzoeken

Alzheimer Europe Congres

Alzheimer Nederland was zeer verheugd dat het Alzheimer Europe Congres 2019 in Nederland neerstreek. Mensen uit heel Europa, die op verschillende manieren een link hebben met dementie, kwamen eind oktober in Den Haag bijeen. Op het congres deelden bezoekers hun ervaringen en de laatste ontwikkelingen op het gebied van dementie met elkaar.

Stand van zaken onderzoek

Fellowshipbeurzen voor internationale samenwerking

Jaarlijks maken we internationale uitwisseling van onderzoekers, ideeën en technieken mogelijk via fellowshipbeurzen. Dit jaar steunden we het werk van 9 onderzoekers met in totaal 270.000 euro. Zo maken we het dementieonderzoek in Nederland sterker door internationale samenwerking te bevorderen.

Meer over onze fellowships

 

Campagne Stop dementie

In oktober keken 522.000 mensen naar onze tv-show Herinneringen voor het leven, die 9.713 nieuwe donateurs opleverde! Met de tv-show en campagne bracht Alzheimer Nederland de impact van dementie én de noodzaak voor meer onderzoek onder de aandacht. In o.a. tv-spotjes en online uitingen is te zien hoe Frans (alzheimer), zijn dochter Sharona en kleindochter Djez-Lin met de ziekte omgaan.

Stop dementie