Stella Braam in het Alzheimer Café Roden

Verslag Alzheimer Café  Roden

Donderdag 1 juni 2017

Spreekster: Stella Braam, auteur van het boek “Ik heb Alzheimer”

Aanwezig 50 personen.

Stella Braam poneert de stelling:

“Alzheimer hoeft geen ramp te zijn als je maar een goede reisleider hebt”.

            Vanavond neemt Stella ons mee op de denkbeeldige treinreis naar Maastricht, zoals ze dat in werkelijkheid met haar vader heeft gedaan.

            Aanvankelijk waren het wat kleine dingen, die nauwelijks opvielen. Maar vader die zijn dochter, een onderzoeksjournalist, helpt bij het verzamelen van gegevens blijkt dit niet altijd meer goed te kunnen inschatten. Ook is er thuis steeds meer sprake van verwaarlozing. Het huis ligt vol kranten en lege flessen en de diepvriesmaaltijden verdwijnen vaak in de container omdat het omgaan met een magnetron problemen geeft.

            Op ieder “station” heeft Stella een voorval of gebeurtenis, die ze ietwat komisch beschrijft, maar duidelijk aangeeft dat de reacties die haar vader geeft, reacties zijn van HEM, zoals HIJ gereageerd. Voor ieder ander kan de reactie en beleving anders zijn.

            Duidelijk beschrijft ze hoe de waarheid voor haar vader anders is dan voor zijn omgeving. Veel van zijn goed bedoelde (re)acties worden in het dossier beschreven als “wegloopgedrag” , “neiging tot agressie” enz.

Stella sluit haar verhaal af met een zelfgeschreven gedicht:

            Ik droom van een land

            waar mensen met Alzheimer

            gewoon over straat kunnen dolen.

            Op zoek naar hun huis,

            het voor altijd zoekgeraakte thuis.

            En dat er steeds iemand is, die zegt:

            “Kom, ik breng u wel thuis”.

Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Niet zo zeer de vragen, maar diverse opmerkingen geven aan hoe mensen zijn betrokken bij dit onderwerp. Stella ervaart dit als grote openheid en goede sfeer.

 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door